Decembercadeau: bijzonder servies

Decembercadeau: bijzonder servies

Toen de met goud gerepareerde versie zoveel esthetischer bleek dan de originele versie, was een nieuwe Japanse kunstvorm geboren: kintsugi. Deze bijzondere repair kit grijpt terug naar die eeuwenoude ambacht en geeft serviesgoed een prachtig tweede leven. Een bijzonder decembercadeau!

Kintsugi is een oude Japanse kunstvorm waarbij gebroken serviesgoed met gesmolten goud gelijmd wordt. Toen in de late 15e eeuw de Japanse keizer gebroken servies terug naar China stuurde om te laten repareren, was hij niet tevreden over het resultaat. Het servies was weliswaar gerepareerd maar met zijn oog voor esthetiek vroeg hij zijn vaklieden er iets mooiers van te maken. Zo ontstond het repareren van scherven met goud. Dit werd zelfs een specifiek ambacht dat uitgroeide tot zo’n hype dat het een echte kunstvorm werd. Door juist de scherven te accentueren krijgt het serviesgoed symboliek en wordt het boven het gebruikersniveau getild; het wordt meer dan een bord of theepot.Verzamelaars van kostbaar porselein gooiden zelfs expres hun dure waar aan stukken om het door de kintsugi artiesten te laten repareren.

Kunstig servies

Met deze Kintsugi repair kit kun je de kunst eerst even nadoen voordat je besluit je hele servies kapot te gooien up te graden naar de kintsugi kunstvorm. De kit bevat een tube gouden lijm en een gebroken bord maar er zijn ook kopjes en theepotten in scherven verkrijgbaar. Natuurlijk zit er een tube goudkleurige lijm bij en een duidelijke instructie. Je kunt de lijm behalve voor keramiek trouwens ook voor bijna alle andere harde materialen die kapot zijn gegaan gebruiken.

Kintsugi repair kit is in veel design- en musuemwinkels door heel Nederland verkrijgbaar, onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Eindhoven. Kijk op de website van humade.nl voor actuele verkoopadressen.  

Online kopen kan ook via moraaproved.com en cadeau-cadeau.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This