Bier kijken en proeven in De Hemel

Bier kijken en proeven in De Hemel

Bierbrouwerij De Hemel in het hart van Nijmegen is een levend museum. Bij de stadsbrouwerij kun je de kunst van het bierbrouwen van a tot z volgen. En natuurlijk proeven!

Stadsbrouwerij De Hemel is een huisbrouwerij gevestigd op de begane grond en in de kelders van de Commanderie van Sint Jan. Hier brouwen en schenken ze sinds 1983 met groot enthousiasme ambachtelijk bier dat wereldberoemd werd in Nijmegen en omstreken. In de distilleerderij worden bier en wijn verwerkt tot whisky, likeur en jenever. Klinkende namen zijn onder andere: Luna, Helse Engel, Nieuw Ligt, Mariken (naar het Meisje uit Nimwegen) en het zeer populaire bier Moenen. Bijzonder zijn de exclusieve bieren, zoals de Grand Cru, die minimaal vijf jaar oud moet worden om op dronk te komen.

Aan de hand van teksten, foto’s, films, machines en gereedschappen maak je kennis met de brouwerij, haar geschiedenis en met die van de Commanderie, en natuurlijk met alle processen in de brouwerij. En vanzelfsprekend wordt elke rondleiding gepast afgesloten met een proeverij waar je maar liefst zes van de bijzondere bieren kunt proeven.

Mosterd na het bier

Naast het brouwen worden in de stadsbrouwerij ook andere producten op basis van bier gemaakt. Uniek is de bierazijn, die uit bier wordt gefermenteerd. Minimaal drie maanden in eiken vaten, levert een zacht-moutige azijn. En daarvan maken ze dan weer mosterd.

Biersoep

Groepen vanaf twintig personen kunnen in de sfeervolle vijftiende-eeuwse bierkelder dineren. Op het menu staan bijvoorbeeld de ‘Brouwerslunch of -maaltijd’ waarin bier, azijn, mosterd en likeur worden verwerkt in gerechten als Coque au Bière, Vlaamse stoofschotel en Biersoep.

Stadsbrouwerij De Hemel is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 -17.00 uur. De toegangsprijs is 11 euro, inclusief proeverij. Groepen kunnen op afspraak elke dag van de week terecht.

Stadsbrouwerij De Hemel, Franseplaats 1, 6511 VS Nijmegen 024-3606167 

Share This