Aan tafel!

Aan tafel!

December is de maand van lekker veel tafelen. De tentoontstelling Nederland dineert in het gemeentemuseum Den Haag laat zien hoe we dat door de eeuwen heen deden. Met de mooiste gedekte tafels, servettenvouwkunst en speciale kinderactiviteiten een leuk uitje voor het hele gezin!

Dat tafelen meer is dan eten alleen bewijst deze rijke tentoonstelling over tafelcultuur in Nederland bij de gegoede burgerij. Te zien zijn onder meer prachtig gedekte tafels met porselein en zilver, glinsterend kristal, fraai damast en kostbare tafeldecoraties gemaakt van suikerwerk.  Natuurlijk zijn er ook prachtige schilderijen over het thema te bewonderen.

Vouwkunst

De Catalaanse kunstenaar Joan Sallas heeft de oude traditie van servetten vouwen verheven tot een ware kunst. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte hij een tiental indrukwekkende tafeldecoraties: virtuoos gevouwen vogels, vissen en konijnen zijn een feest voor het oog.

Speciaal voor kinderen

Zoals altijd besteedt het gemeentemuseum veel aandacht aan jonge bezoekers. Er is een eigen kindertentoonstelling rondom dit thema. En kinderboekenschrijver Rindert Kromhout schreef speciaal voor deze tentoonstelling het boek Allemaal aan tafel!

Op zondag 20 december staat het museum in het teken van dit nieuwe kinderkunstboek Allemaal aan tafel!. Een feestelijke familiedag vol gratis activiteiten. Van 12.30 tot 15.30 uur is de schrijver aanwezig om voor te lezen en te signeren.

Kinderen maken tafelkunst

Kinderen kunnen verder de hele dag terecht in in het open kinderatelier waar ze van allerlei materiaal hun eigen servies of eten maken en zelf een tafel dekken. Het resultaat, een schilderij, collage of maquette, mag natuurlijk mee naar huis. De Feesttantes kleine (en grote) mensen om tot levende kunstwerken.

Met een bezoek aan Nederland dineert zullen de aanstaande feestmaaltijden nog meer gaan leven en betekenis krijgen. Een bron van inspiratie voor de aanstaande decemberfeesten!

www.gemeentemuseum.nl

 

Afbeelding: Allemaal aan tafel! © Rindert Kromhout & Margriet Heymans.

 

 

 

Share This