3D-printen: kunstig bestek

3D-printen: kunstig bestek

3D-printen: de mogelijkheden zijn tegenwoordig legio. De Belgische architect en ontwerper Isaïe Bloch maakte op deze manier bestek. Erg praktisch is het niet, maar fraai is het zeker.

3D-printen is een productietechniek waarmee een digitaal bestand wordt omgezet naar iets tastbaars dat laagje voor laagje door de printer wordt opgebouwd. Dat printen kan al in verschillende materialen, van plastic bekers tot gouden sieraden én bronzen bestek.

Eragatory
Steeds meer kunstenaars en ontwerpers gebruiken 3D-printen om kunst mee te maken. Zo ook designer Isaïe Bloch. Hij maakte wel een heel bijzonder bestek, genaamd Eragatory. Zijn uitgangspunt: schoonheid zit niet altijd in symmetrische perfectie, soms moet chaos de overhand nemen. Dat is gelukt! Toch heeft het bestek ook wel iets griezeligs: het zou niet misstaan op de gedekte tafel van de Adam’s Family.

Zelf 3D-printen
3D printen bestaat alweer 25 jaar. Het wordt nu steeds populairder omdat de techniek goedkoper is geworden en de kwaliteit van de machines steeds beter. Daarnaast is er nu ook software ontwikkeld dat 3D-printen nu ook binnen het bereik van de consument heeft gebracht. Met de thuisprinter is 3D-printen niet meer alleen voorbehouden aan professionele ontwerpers en fabrikanten, maar kun je er thuis ook mee aan de slag.

Kijk hoe je zelf kunt 3D-printen!

Share This