8 tips om je tijd nuttiger te besteden

8 tips om je tijd nuttiger te besteden

Iedereen kent dat wel, je hebt in je hoofd wat je op een bepaalde dag wilt doen en aan het einde van de dag blijkt dat je maar de helft hebt gedaan. Waar is de tijd gebleven? Grote kans dat je tussendoor afgeleid bent geraakt, door de diverse dagelijkse afleidingen die het moderne leven ons biedt. Hoe hou je jezelf bij de les?

 

1. Maak een to-do lijstje

Dit is natuurlijk een enorme inkopper want iedereen kent lijstjes en wie houdt er niet van? Het is de basis van efficiëntie. Maak de lijst op basis van urgentie, begin met de taken die echt die dag af moeten. Je kunt voor je dagelijkse lijst een planner kopen, maar er zijn ook handige gratis printables verkrijgbaar die als basis kunnen dienen. Dan schrijf je elke ochtend je taken voor die dag op een nieuwe blaadje.

2. Werk een taak af voor je aan iets nieuws begint

Begin met je meest urgente taken en doe er maar eentje tegelijkertijd. Werk het ene punt volledig af (dan kun je ook lekker afstrepen) en begin dan pas aan de volgende taak.

3. Leer om nee te zeggen

Dit kan heel lastig zijn want nee zeggen is nooit leuk. Maar als je al heel krap in de tijd zit, dan moet je soms toch nee verkopen. Vraag je af waarom je iets zou moeten doen; heb je het beloofd? Heb je er zelf ook profijt van? Is het belangrijk voor je kind? Maak dan je afweging.

 

8 tips om je tijd nuttiger te besteden4. Timer aan spelletjes

Met de smartphone en tablet altijd onder handbereik is even een spelletje doen een grote verleiding. Iedereen doet de hele dag spelletjes, het is ook heel ontspannend. Even Angry Birds, Bubble Witch, Clash Saga of black jack via casino meesters spelen. Meestal heb je niet door hoe lang je al bezig bent. Zet daarom een kookwekker op bijvoorbeeld 20 minuten, dan weet je je limiet.

5. Zorg dat je niet afgeleid wordt

Je kunt je smartphone of tablet buiten je bereik en gehoorsafstand leggen, dan ben je niet geneigd om toch te kijken als je een melding krijgt.

 

6. Elke dag 20 minuten huishouden

Het huishouden is een taak die er vaak bij in schiet. Het is handig om elke dag 20 minuten voor huishoudelijke taken zoals was opvouwen, de woonkamer opruimen, stofzuigen in te plannen. Je krijgt dan niet alles af maar in je kunt meer in 20 minuten dan je denkt. En het geeft rust.

7. Plan je menu voor de volgende dag

Na het avondeten beslis je gelijk wat je de volgende dag gaat eten. Dan kun je checken of je misschien iets alvast moet ontdooien en of je alle ingrediënten in huis hebt. Zo niet, dan haal je die gelijk de volgende dag onderweg naar huis. Als je super georganiseerd bent, kun je voor de hele week de maaltijden inplannen.

8. Laat buffers tussen onderdelen 8 tips om je tijd nuttiger te besteden

Laat in je lijstje een beetje tijd voor uitloop. Niet alles hoeft ruggetje aan ruggetje te worden ingepland want het is wel de bedoeling dat je het volhoudt. Plan rust in en neem de tijd om te genieten van een kopje thee of koffie.

 

———————————

Foto’s

Stress – business woman running late” (CC BY 2.0) by Miranda Mylne
Egg timer” (CC BY 2.0) by tanakawho
Momento Zen!” (CC BY-SA 2.0) by AlaBlu – Zanone Federico

Share This