Bang achter het stuur

Bang achter het stuur

Verzin jij ook altijd smoesjes om maar niet te hoeven autorijden? Dan ben je niet de enige. Een op de drie vrouwen probeert er met een smoes onderuit te komen. Dit blijkt uit een onderzoek van Psychologie Magazine. 

Bijna de helft van de mensen met een rijbewijs zit weleens nerveus of angstig achter het stuur. Maar het zijn vooral vrouwen die last hebben van rijangst. Een op de zes vrouwen (16 procent) staat het zweet in de handen als ze moet rijden, tegenover slechts 3 procent van de mannen. Een kwart van de vrouwen ziet zó op tegen autorijden dat ze liever het openbaar vervoer kiest – ook als hun reistijd daardoor veel langer is. Amper 5 procent van de mannen doet dat.

De top-5 van angsten bij vrouwen 

1. Bij slecht weer rijden (55 % is hier bang voor)
2. In het buitenland rijden (46 %)
3. In het donker rijden (43 %)
4. Inparkeren (39 %)
5. Een ongeluk veroorzaken (35 %)

Bij de meeste mensen komt rijangst voort uit een gebrek aan routine. Vaker doen en je krijgt vanzelf meer zelfvertrouwen. Een paar lesjes bij een rijschool kan ook helpen je vertrouwen terug te krijgen.

Mannen zijn een stuk zelfverzekerder op de weg. Ruim de helft is ervan overtuigd dat hij beter kan autorijden dan de meeste andere mensen. Voor hen is juist bijrijder zijnde grootste angst (28 %), omdat ze dan zelf geen controle hebben.

Lees hier het volledige artikel over rijangst.

Fotocredits: www.geheugenvannederland.nl

Share This