Enkele basisregels voor gezond eten

Enkele basisregels voor gezond eten

Voor veel mensen geldt dat ze echt wel wat moeten doen om hun gezondheid en voeding te verbeteren. Afhankelijk van het huidige dieet kan dit een hoop aanpassing betekenen. Gebruik deze tips om je vitaliteit en gezondheid te verbeteren. Leer hoe je je lichaam de voedingstoffen die het nodig heeft zou kunnen geven. Eigenlijk zijn het enkele basisregels voor gezond eten.

gezond-eten-groentenVijf is een getal om te onthouden wanneer het gaat om het bereiken van je voedingsdoelstellingen. Wat betekent dat getal? Simpel gezegd de hoeveelheid van de porties groenten en fruit die je elke dag zou moeten nemen. Het advies is om ten minste 9 porties groenten en fruit per dag. Dat lijkt misschien veel maar een portie is waarschijnlijk minder dan je misschien denkt. Bij de meeste fruitsoorten is een half kopje al een portie en een glas verse jus d’orange bij het ontbijt is ook al een portie.

Volkoren

Volkoren graanproducten zoals brood en zilvervliesrijst zijn gezond. Het eten van deze producten verlaagt het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2.  Wees je er wel van bewust dat de kleur van het product niet aangeeft dat het om een volkoren product gaat. Bovendien kan in sommige gevallen de verpakking misleidend zijn. De verpakking kan best vermelden ‘100% volkoren brood’ maar helaas wil dit lang niet altijd zeggen dat het ook echt zo is. Het is dus altijd raadzaam om de lijst van ingrediënten op de verpakking te onderzoeken.

Pompoen is echt gezond

aubergine pompoen - gezond etenWist je dat pompoen behalve lekker ook extreem gezond is? Zo kan het risico op hart-en vaatziekten en kanker enorm worden beperkt omdat het vol zit met antioxidanten zoals beta-caroteen. Pompoenpittenolie kan de groei van tumoren in de prostaat enorm verminderen en zelfs stoppen. Het is dus wel duidelijk: eet vaker pompen! Er zijn vele smakelijke gerechten die je kunt maken met pompoenen. Denk bijvoorbeeld aan soepen en brood.

Pompoenen bevatten ook veel water. Het  is sowieso wel aan te raden om voedingsmiddelen te eten die een hoog watergehalte hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan komkommers, meloenen en bessen. Je lichaam blijft zo beter gehydrateerd terwijl het tegelijkertijd wordt voorzien van goede voeding en vezels. Een goede hydratatie zorgt voor een gezonde huid, nagels en haar.

gezond-eten-fruitVerse sappen

Maak dagelijks verse sappen uit groenten en fruit. Het is een hele goede manier om essentiële voedingsstoffen uit groenten en fruit binnen te krijgen. Probeer ook om bepaalde groenten in sappen toe te voegen die normaal alleen zou worden gemaakt met fruit. Zo kan je denken aan een combinatie van wortel/appelsap met gember voor wat extra pit. Voor een nog wat kruidigere smaak kan je ook de helft van een jalapeno toevoegen. Mocht je nog wat gezonde en ideeën willen opdoen dan zijn er een aantal heerlijke smoothie-recepten te vinden op onze recepten.planetfem.com.

Eiwitten

Om een gezonde eiwitinname te behouden tijdens het verminderen van de inname van rood vlees valt het te overwegen om Quinoa aan je dieet toe te voegen. Het is een van de weinige vegetarische voedingsmiddelen die vele essentiële aminozuren bevat. Het is volledig vrij van gluten en ook nog eens rijk aan vitaminen. Behalve dat het erg goed is voor je lichaam smaakt het ook goed door de milde nootachtige smaak.

Een goede voedingstip voor als je zwanger bent is ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B12 inneemt. Deze vitamine helpt om de kans op een aangeboren afwijking bij de baby drastisch te verlagen. In het algemeen krijgen de meeste mensen voldoende B12 binnen maar als zwangere vrouw kan je er maar beter voor zorgen dat je genoeg B12 binnen krijgt.

Aubergines

De sponsachtige structuur van aubergines maakt deze groenten ideaal voor voorgerechten als baba ghanoush en ovengerechten als aubergine parmezaan. Aubergine is ook behoorlijk voedzaam. Foliumzuur, mangaan, kalium en zijn slechts een paar van de vele voedingsstoffen die deze vrucht bevat. Tel daarbij op de bron van ijzer en vele antioxidanten en je begrijpt wel dat aubergines thuis horen bij de basisregels van gezond eten.

Een gezonder lichaam

enkele-basisregels-voor-gezond-eten-vrouwJe lichaam voorzien van de juiste behoeften is cruciaal voor een optimale gezondheid. Maak gebruik van bovenstaande tips om verbetering aan te brengen in je voedingspatroon. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe gezond je op dit moment leeft om te bepalen hoeveel aanpassing jou dit gaat vergen. Uiteindelijk is iedereen in staat om z’n voedingspatroon te verbeteren met als resultaat een gezonder lichaam en meer vitaliteit.

Share This