Lekker naar buiten: Beleef Landleven

Lekker naar buiten: Beleef Landleven

Houd jij ook zo van het buitenleven? Dan mag je het evenement Beleef Landleven van 11 t/m 13 september in het Openluchtmuseum in Arnhem niet missen!

Ambachtelijke beroepen en activiteiten worden de laatste jaren steeds populairder onder een nieuwe, voornamelijk jongere doelgroep. Dat blijkt ook uit waarnemingen van standhouders tijdens het evenement Beleef Landleven. Zij merken dat er steeds meer jongere mensen interesse tonen in ambachten, zoals het houden van bijen en het wecken van voedsel. De belangrijkste reden is de stijgende vraag naar producten die op authentieke en duurzame wijze geproduceerd worden. Hierdoor krijgen meer mensen interesse om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Het magazine Landleven signaleerde deze trend ook de afgelopen jaren al. Hoofdredacteur Mario Broekhuis: ‘Tuinieren, zelf eten verbouwen en dieren houden is terug van weggeweest. Als gevolg van de digitalisering willen mensen als tegenwicht juist ook de natuur weer echt beleven en voelen.’

Bijen houden 
Imker Rien Becking van Imkersbond ABTB vertelt dat de laatste vijf jaar het aantal cursussen bijen houden meer dan verdubbeld is in Nederland. ‘We zien niet alleen een groei in het aantal cursisten, maar ook de gemiddelde leeftijd is steeds jonger. Daarnaast wordt het steeds populairder onder vrouwen de laatste jaren.’ Dit heeft volgens de imker, die zelf ook nog maar 34 is, deels te maken met de grote aandacht voor bijen. ‘Hoe meer mensen vakkennis vergaren over bijen, des te beter natuurlijk.’ Tijdens Beleef Landleven zijn er workshops en is er dagelijks een honingkeuring.

Groenten en fruit wecken
Carolina Verhoeven en Imke Gerritsen, Nederlands bekendste experts op inmaakgebied, geven twee redenen waarom wecken steeds populairder wordt onder jongere mensen. ‘Enerzijds omdat we meer interesse hebben in biologische voeding, die we ook steeds vaker zelf verbouwen, anderzijds om economische redenen; het is een manier om voedselverspilling tegen te gaan en geld te besparen.’ Op vrijdag 11 september organiseert Carolina tijdens Beleef Landleven een wedstrijd wecksierkunst. Hoe mooier de groenten en fruit in de pot zitten, des te hoger de score. De winnaar zal 13 september bekend worden gemaakt.

Activiteiten tijdens Beleef Landleven
• Boomklimmen voor volwassenen en kinderen bij BB Bomen
• Handwerken: brei een bloemcorsage met Kiki Visser van The Dutch Cottage (foto links)
• De Tuinmuze, tekenen met Landleven-illustratrice Mady Nijenhuis
• Staphorster stipwerk door Gerard van Oosten
• Werken met vers hout, manden vlechten, smeden en oerkoken met The Green Circle
• Wilgenvlechten met kids
• Maak een plantenbakgieter met Landlevens Alie van Veldhuizen
• Workshop bijen houden voor beginners door ABTB-bijen
• Smeden voor kinderen door Mondra
• Overleven in de natuur door Siegurd
• Vogelhuisje maken voor kinderen
• Duurzaam spelen en alles over duurzaam bouwen
• Volg het Biopad en leer alles over de natuur

Bezoekersinformatie
Beleef Landleven vindt plaats in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem
Datum: van 11 t/m 13 september 2015
Tijd: 10.00 – 17.00 uur.
Toegangskaarten: voor volwassen € 16,- euro, voor kinderen € 12,-.
Adres: Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
landleven.nl

Share This