Bezoekje aan Nijmegen, de oudste stad van Nederland

Bezoekje aan Nijmegen, de oudste stad van Nederland

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en dat is ook goed te zien aan de stad zelf. Je kunt in het centrum namelijk nog veel verschillende verwijzingen naar voorgaande eeuwen vinden. Ook worden er nog regelmatig archeologische vondsten gedaan en historische locaties ontdekt in de stad. De stad Nijmegen probeert door middel van cultuurhistorische programma’s en culturele evenementen de geschiedenis in leven te houden.

Naast de geschiedenis is de stad ook bekend om de prachtige natuurgebieden die er te vinden zijn, zoals de rivieren de Waal en de Maas. Aan de Waalkade zitten veel restaurants, waar je lekker kunt eten. Ook bevindt zich daar een Holland Casino, waar je bijvoorbeeld een potje roulette kunt spelen. Er is dus veel te doen en te zien in Nijmegen, maar wat zijn de leukste bezienswaardigheden van de stad?

 

De Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse wordt al sinds 1909 gehouden. Duizenden deelnemers uit het binnen- en buitenland lopen vier dagen een bepaalde wandelroute. De wandelroutes zijn elke dag verschillend en de afstanden die gelopen worden zijn 30, 40 en 50 kilometer.

Door de jaren heen is er een groot festival ontstaan die plaatsvindt tijdens dat de Nijmeegse Vierdaagse wordt gelopen, namelijk de Vierdaagsefeesten. De hele binnenstad van Nijmegen wordt dan omgebouwd tot één groot festivalterrein. Het feest is tegenwoordig het grootste gratis openluchtfeest van Europa. Ook is het feest uitgeroepen tot het sfeervolste evenement van Nederland. In 2018 trok het feest in totaal 1.615.000 bezoekers, er treden meer dan 4000 artiesten op en zijn er ruim veertig podia verspreid door de hele stad te vinden.

 

Kronenburgerpark

Nijmegen_kronenburgerpark

Het Kronenburgerpark is een historisch stadspark uit de negentiende eeuw met Engelse stijlen. Het park is een Rijksmonument van Nederland. Vroeger was het park onderdeel van een bolwerk en dit is op dit moment nog steeds te zien aan de verdedigingstoren uit de vijftiende eeuw. In het park zijn vijverpartijen, fonteinen, een speeltuin, een hertenkamp en een waterval te vinden. Je kunt het park vinden dichtbij het centrum van Nijmegen.

 

Grote of Sint-Stevenskerk

De Grote Kerk of Sint-Stevenskerk wordt ook wel de Stevenskerk genoemd. Dit is de oudste kerk van Nijmegen en is gebouwd op de Hundisburg heuvel. De eerste steen is al in de dertiende eeuw gelegd. De kerk heeft al veel schade gehad, waardoor er door de jaren heen veel is aangepast, verbouwd of gerestaureerd aan het gebouw. Na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog was de schade het ergst. De kerk heeft bijzondere elementen, zoals de graftombe van Catharina van Bourbon, de middeleeuwse muurschildering en het Köningsorgel.

 

 

 

Share This