Bubbels zijn goed voor je!

Bubbels zijn goed voor je!

Champagne wordt door de meeste mensen alleen gedronken bij speciale gelegenheden. Maar volgens wetenschappers moet je eigenlijk drie glazen per week drinken. Een gezonde dosis bubbels zou het geheugen verbeteren en helpen tegen hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en dementie.

Jeremy Spencer, professor biochemie aan de universiteit van het Britse Reading raadt iedereen boven de veertig aan wekelijks twee tot drie glazen champagne te drinken.
“Dementie begint vermoedelijk al vanaf je veertigste en houdt aan tot in de tachtiger jaren”, verklaart Spencer. “Het is een geleidelijke aftakeling. Hoe vroeger je begint met de inname van de heilzame ingrediënten in champagne, hoe beter.” De weldoener is een zuur dat in de druivensoorten pinot noir en pinot meunier wordt aangetroffen.

Bij experimenten kregen proefratten zes weken lang elke dag champagne in hun eten. De ratten moesten vervolgens in een doolhof op zoek naar eten. Vijf minuten later werd de test herhaald om te zien of de dieren zich de weg naar het eten herinnerden. Zonder champagne vond de helft van het aantal ratten de weg terug. Van de ratten die aan de bubbels hadden gezeten, herinnerde 70 procent zich de weg naar het eten. “De resultaten zijn verbluffend. Nadat de ratten regelmatig champagne hadden gekregen, zagen we een toename van 200 procent van eiwitten die van belang zijn voor het geheugen. Die toename trad na zes weken op; we vermoeden dat het bij de mens drie jaar zal duren”, verklaart Spencer in The Mail on Sunday.


Drie jaar drinken
Spencer wil nu onderzoek verrichten onder zestig bejaarden die drie jaar lang champagne drinken. “Dit onderzoek is boeiend omdat het voor de eerste keer aantoont dat de gematigde consumptie van champagne een gunstige invloed kan hebben op het geheugen.”

Een woordvoerder van de Britse vereniging van Alzheimerpatiënten reageert: “Dit is een interessante studie, vooral voor mensen die graag een glaasje drinken. Toch moeten we niet te vroeg juichen. Het is de eerste keer dat er een verband wordt gelegd tussen champagne en dementie. Er is nog veel onderzoek nodig.”

Hetzelfde onderzoeksteam stelde in 2009 dat champagne net zo goed is voor het hart als de antioxidanten in cacao of rode wijn.

Share This