Chanoeka

Chanoeka

Joodse mensen vieren geen kerst, maar Chanoeka. Dat is het feest van de tempelwijding ofwel: het joodse lichtfeest.

chanoekaOmdat de joden de maankalender volgen, valt Chanoeka steeds op een andere datum in december. Dit jaar is het feest begonnen op 9 december en eindigt op 16 december.

 

Nieuwe inwijding
De betekenis van het feest gaat zo’n tweeduizend jaar terug, toen Griekse Syriërs de joodse tempel verwoestten. Nadat de joden na vele veldslagen de Syriërs hadden verdreven, wijdden zij hun tempel opnieuw in. Dat is wat Chanoeka betekent: nieuwe inwijding. Daar hoort ook het branden van de heilige lamp bij. In de tempel vonden de joden een kruikje met olie genoeg voor één dag. Als een wonder bleef de lamp acht dagen branden; lang genoeg om nieuwe olie uit olijven te persen. Dat is de reden dat het Chanoeka-feest acht dagen duurt.

 

Soefganiot
Elke avond wordt de chanoekia aangestoken, een kandelaar met acht armen. Niet te verwarren met de menora, het oudste symbool voor het jodendom, die zeven armen telt. Na het aansteken van het nieuwe lichtje voor die avond, wordt een zegening uitgesproken en gezongen. En de viering gaat natuurlijk gepaard met het eten van wat lekkers, zoals soefganiot. Dat zijn een soort oliebollen gevuld met jam.

 

Share This