Crisis in de keuken

Crisis in de keuken

Crisis klinkt zo negatief, er zijn namelijk ook voordelen. Doordat we meer letten op onze uitgaven, gaan we steeds bewuster en gezonder leven en eten.

groentemandDat zien we terug in het soort producten, de manier waarop we ingrediënten (her)gebruiken en hoe we consumeren. Tv-kok Mathijs Vrieze signaleert voor 2013 food-trends met gunstige effecten.

 

Minder vlees
We worden ondanks de crisis steeds milieubewuster en vinden dierenwelzijn, herkomst van producten en kwaliteit van ingrediënten steeds belangrijker. Vlees wordt duurder en daarom gaan we op zoek naar alternatieven. We zullen meer vleesvervangers eten en vaker een dagje geen vlees. Nederlanders gaan ook meer vis eten.

 

Van eigen bodem
Om kosten te drukken en omdat we natuurlijke, biologische producten willen, gaan onze eigen groenten en fruit verbouwen. Daardoor komen we dichter bij de natuur. We kopen meer seizoensproducten en ingrediënten van eigen bodem. Het gevoel van Hollandse trots speelt hierbij ook een rol, evenals het milieuaspect.

 

Op maat koken
Het achteloos weggooien van eten is gelukkig verleden tijd. We kopen en bereiden meer op maat. En als we dan toch wat over hebben dan bewaren we dat voor kliekjesdag. Gerechten uit grootmoeders keuken zijn in: stamppotten, stoofgerechten, zelfgemaakte appelmoes en wentelteefjes staan steeds vaker op tafel. Ook zien we steeds vaker ‘vergeten groenten’ terug, zoals pastinaak en schorseneren.

 

frietLekker snacken
Snacken past niet in een gezonde lifestyle, dus schaamteloos op straat een zak friet of een frikandel naar binnen werken, dat kan eigenlijk niet meer. Maar wat wel kan, is de nieuwe manier van snacken: groentechips, gefrituurde insecten en hapjes van verse ingrediënten die we kennen van onze vakantiebestemmingen.

 

Eten met vrienden
In 2013 eten we nog minder buiten de deur, gewoon omdat het te duur is. Daarom koken we thuis iets lekkers en nodigen vrienden of familie uit voor een gezellig diner. Restaurants zullen steeds beter inspelen op de wensen van de klant. Naast vegetarische gerechten, komen er ook glutenvrije- en biologische gerechten op de kaart.

 

Een smakelijk 2013!

Share This