Dakisolatie op welke manier?

Dakisolatie op welke manier?


We zien het steeds meer in het straatbeeld. Zonnepanelen op het dak van woningen. Bij veel woningen zijn ze later zonder medeweten van de architect op het dak geplaatst. Gelukkig wordt er bij nieuwbouw meer rekening gehouden met het esthetisch aspect. Architecten ontwerpen steeds meer onopvallende zonnesystemen.


Isolatie van de woning
Het zelf opwekken van energie is een goede zaak en dat wordt dan ook aangemoedigd. De subsidie voor zonnepanelen is weliswaar afgeschaft, maar er is een lucratieve BTW-teruggaveregeling die een behoorlijke besparing oplevert. Bij het aanschaffen van zonnepanelen hoort natuurlijk een goede isolatie van de woning. Dakisolatie is daar een onderdeel van, net zoals vloerisolatie, spouwmuurisolatie en HR-glas.

Minerale wol of kunststof platen?
Dakisolatie gebeurt meestal met materialen van glaswol of steenwol, isolatieplaten of isolatieschuim. De keuze van materiaal wordt vooral bepaald door het soort dak van de woning. Bij een platdak zijn isolatieplaten het meest geschikt. Een schuindak wordt geïsoleerd door PUR of PIR. Polyurethaan isolatie is een kunstof hardschuimplaat. PIR-isolatie is vergelijkbaar met PUR maar heeft een hogere isolatiewaarde. Het voordeel is dat de platen minder dik hoeven te zijn. Kunststof platen hebben een hogere isolatiewaarde dan minerale wol. Het is ook beter bestand tegen vocht.

Kosten en besparing
De kosten van dakisolatie hangen af van het woningtype. Voor een tussenwoning wordt dakisolatie begroot op 4.200 euro en voor een hoekwoning op zo’n 4.800 euro. Volgens Milieu Centraal bespaar je jaarlijks 620 respectievelijk 700 euro. Laat je de isolatie uitvoeren door een bedrijf dan zijn er subsidiemogelijkheden mits je minimaal twee isolatiemaatregelen toepast binnen 12 maanden.

Energiebespaarlening
Er zijn goedkope leningen voor isolatiekosten zoals de Energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds. Bedragen vanaf 2.500 euro kunnen geleend worden met een lage rente en een variabele looptijd van minimaal 7 en maximaal 20 jaar. Een isolatiebedrijf mag bij het plaatsen een verlaagd tarief van de BTW berekenen van 9 procent in plaats van 21 procent.

Uiteindelijk levert een goed geïsoleerde woning geld op en u draagt uw steentje bij voor een beter milieu. De woning wordt een stuk comfortabeler met een lager energieverbruik. Met subsidie wordt de investering binnen vijf jaren terugverdiend.

Share This