De juiste laadkabel voor jouw elektrische auto

De juiste laadkabel voor jouw elektrische auto

Wanneer je de gelukkige bezitter bent van een elektrische of hybride auto, hoort daar uiteraard ook een bijpassende laadkabel bij. Laadkabels zijn er echter in vele soorten en maten, dus hoe vind je nou de goede? In dit artikel leggen we je uit hoe je de juiste laadkabel kiest voor jouw elektrische of hybride auto.

  1. De passende aansluiting van de kabel

Bij het kiezen van een laadkabel is het van belang om te kijken welk type aansluiting de auto heeft. Er zijn twee soorten laadkabels: type 1 en type 2. Hoe kom je er nu achter welke van de twee je nodig hebt? Dit is in ieder geval terug te vinden in het instructieboekje van de auto, maar ook door simpelweg te kijken naar het aantal ‘gaten’ van de aansluiting in de auto. Een type 1 aansluiting heeft namelijk 5 pinnen, terwijl een type 2 aansluiting 7 pinnen heeft. De type 2 aansluiting komt het meest voor in Europa.

  1. De geschikte stroomsterkte

Nadat je de juiste aansluiting gekozen hebt, is het ook van belang om te kijken hoeveel Ampère je auto aankan. Bij de meeste auto’s zal dit 16A zijn, maar er zijn ook enkele auto’s met een zwaardere lader. Deze zijn ook geschikt voor de 32A variant en zullen daarmee sneller kunnen laden dan wanneer ze gebruik maken van een 16A kabel. Als je er niet zeker van bent of je auto een 16A of 32A laadkabel nodig heeft is het verstandig om dit even na te vragen bij je autodealer.

  1. De juiste lengte van de kabel

Bij het aanschaffen van een laadkabel is het handig om ook meteen na te denken over de lengte ervan. Gebruik je de laadkabel bijvoorbeeld hoofdzakelijk thuis, dan is een kabel van 4 of 6 meter vaak voldoende. Kom je echter vaak met de auto op nieuwe plekken, dan kan het verstandig zijn om een langere kabel van 8 of zelfs 10 meter te overwegen. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg lengte hebt om bij het laadpunt te komen.

Share This