De koeien hebben staarten…

De koeien hebben staarten…

Als er vanavond bij je wordt aangebeld, gaat je dat waarschijnlijk snoep kosten. Vandaag is het de elfde van de elfde en wordt er in grote delen van Nederland Sint Maarten gevierd: het feest van lampionnen en snoepjes.

Buurtkinderen die in groepjes met (zelfgemaakte) lampionnen door de donkere straten lopen, liedjes zingen en snoep ophalen. Sint Maarten wordt vooral gevierd in Groningen en Noord-Holland, daar is het snoep niet aan te slepen. Maar ook elders in het land kan er aangebeld worden.

De kinderen zingen liedjes als “Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sinte Maarten aan.” Er zijn ook liedjes voor wanneer iemand geen snoep geeft of niet opendoet, maar wel thuis is. Dan worden de ‘stoute’ liedjes ten gehore gebracht, zoals “Sint Maarten mikmak, je moeder is een dikzak. Je vader is een duntje, geef me een pepermuntje.”

11 november
Het feest is vernoemd naar de barmhartige Martinus van Tours, die zijn mantel deelde met een zwerver. Het is ieder jaar op 11 november. Zoals in Amerika de kinderen langs de deuren gaan om snoep op te halen met Halloween, doen de Nederlandse kindertjes dit twee weken later voor Sint-Maarten. De meeste buurtbewoners geven snoep en koekjes. Soms wordt er fruit gegeven, maar dat is eigenlijk uit den boze.

Share This