De natuur in

De natuur in

Somber gestemd? Een flinke wandeling in de natuur is goed voor lichaam én geest.

natuurDe natuur helpt stress te verminderen en gedachten te ordenen, stelden eerder al de grote filosoof Immanuel Kant en de intellectueel vader van de Amerikaanse psychologie William James. Modern onderzoek door Fonds Psychische Gezondheid onder 1026 respondenten, bevestigt die theorie.

 

Gedachten ordenen
Vooral vrouwen bevestigen dat de natuur goed is om hun stemming te verbeteren. Meer nog dan bijvoorbeeld sporten, op vakantie gaan of een zelfhulpboek lezen. Met name wandelen in de natuur helpt om stress te verminderen en gedachten te ordenen. Positieve gevoelens worden versterkt en angstige en zorgelijke gevoelens worden minder.

 

Meer groen
Het lijkt erop dat de helende werking van natuur nog onvoldoende wordt benut. Mensen die piekeren en meer gebukt gaan onder het tempo van het moderne leven, zeggen dat zij opknappen van de natuur. Toch is het juist deze gestreste groep die de natuur het minst opzoekt. Verder blijkt dat in buurten met meer groen (iets) minder depressies voorkomen. Bomen en planten hebben een rustgevende en ontspannende werking.

 

Fonds Psychische Gezondheid speelt in op de natuurbehoefte. Op de website kun je een bestand downloaden met oefeningen die de natuurbeleving versterken tijdens een wandeling.

Share This