Is de sauna echt zo gezond?

Is de sauna echt zo gezond?

Hè, lekker met een vriendin een avondje naar de sauna. Dat wordt maximaal genieten. En als we de reclame mogen geloven, dan is een regelmatig saunabezoek ook nog eens goed voor je gezondheid. Maar geldt dat voor iedereen?

Je kunt beter niet naar de sauna of het Turks stoombad gaan als je een hartaandoening, ontsteking of epilepsie hebt. En als je een couperose-gevoelige huid hebt, kun je beter ook niet te lang in de warmte vertoeven; verwijde bloedvaatjes en hitte zijn een slechte combinatie. Ook als je last hebt van griepverschijnselen (eventueel met koorts) en je denkt het eens even lekker uit te zweten in de sauna, dan heb je het bij het verkeerde eind. Het is beter om het bij je bed en een kopje bouillon te houden in plaats van een bezoek aan de sauna.

Aan de andere kant suggereren verschillende studies dat regelmatig saunabezoek kan helpen een hoge bloeddruk te verlagen en je weerstand verhoogt waardoor je griepkans daalt. Nog afgezien van het ontspannende en gezellige aspect. Neem in elk de volgende tips omtrent saunabezoek in acht:

  • Ga niet in de sauna vlak voor of na een zware inspanning
  • Drink geen alcohol voor of tijdens de sauna. Dat kan het hitteregulatiesysteem verstoren en leiden tot oververhitting. Hetzelfde geldt voor sommige geneesmiddelen die invloed hebben op het zweten of de bloeddruk.
  • Blijf maximaal 15 tot 20 minuten in de sauna.
  • Drink 2 tot 3 glazen koel water na elke saunabeurt.
  • Verlaat de sauna onmiddellijk als je je onwel voelt.

Fotocredits: www.wonen.nl

Share This