Waar zit de uitknop voor huilbaby’s?

Waar zit de uitknop voor huilbaby’s?

De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp heeft de uitknop voor huilende baby’s ontdekt. Door een simpele methode krijgt hij baby’s die (excessief) huilgedrag vertonen, binnen de kortste keren stil.

De Karp-methode bestaat uit vijf stappen, de magische vijf. Door deze stappen toe te passen wordt de ‘troostreflex’ opgewekt, aldus Karp.

De vijf stappen van Karp zijn:

  • Inbakeren: inbakeren met de armpjes strak omlaag tegen het lijfje
  • Zijligging: de baby op de zij vasthouden
  • Sussen: bij het oor sissen: shh!
  • Wiegen: heen-en-weer wiegen
  • Zuigen: de baby laten zuigen op bijvoorbeeld een speen

De methode is gebaseerd op het idee dat een baby niet negen, maar twaalf maanden in de baarmoeder had moeten zitten en dus nog niet helemaal ‘af’ is bij de geboorte. In de eerste drie à vier maanden na de geboorte, die Karp het missende vierde trimester van de zwangerschap noemt, kun je op deze manier de situatie in de baarmoeder zo veel mogelijk nabootsen.

Karp-methode voor Nederland
De Engelse kinderarts Carole Lasham, al bijna twintig jaar werkzaam in het Tergooi in Blaricum, is enthousiast over de methode, omdat zij nu ouders daadwerkelijk kan helpen om hun baby stil te krijgen. Lasham reisde vijf jaar geleden af naar Amerika om kennis te maken met de kinderarts. Sceptisch als ze was, geloofde ze niet in de ‘wondertaferelen’ van de Amerikaan. Maar nu is ze overtuigd: “Als ik ouders met gezonde, maar (excessief) huilende baby’s de Karp-methode aanraad, werkt het gewoon bijna altijd.”

Carole Lasham heeft inmiddels veel ervaring met deze methode in de dagelijkse praktijk en heeft nu het praktische boek De Karp-methode voor de Nederlandse markt geschreven. Met dit boek kan elke ouder van een jonge baby, maar kunnen ook professionals de Karp-methode effectief toepassen. De Karp-methode was eerder te zien bij Een Vandaag.

image003De Karp-methode
Auteur: Carole Lasham
Prijs: € 19,99
Verschijningsdatum: 22 juli 2014
ISBN: 9789021557311
Kosmos Uitgevers

 

Share This