De veelzijdigheid van fetakaas

De veelzijdigheid van fetakaas

Fetakaas is niet weg te denken uit de Griekse keuken. Het is een witte kaas die bestaat voor minimaal 70% uit schapenmelk en maximaal 30% uit geitenmelk. Op jaarbasis eten Grieken ongeveer 10 kilo feta per persoon! Daar komen wij uiteraard niet aan, maar we weten dit kaasje wel te waarderen.

Feta is wit en kan zacht tot half hard zijn met een prikkelende, zoutige smaak die varieert van mild tot scherp. Meestal is de kaas gesneden en verpakt in een vierkante vorm. Feta is een Beschermde Oorsprongsbenaming, dat betekent dat fetakaas alleen feta mag heten als het op traditionele wijze wordt geproduceerd, de juiste verhouding schapenmelk en geitenmelk bevat en in Griekenland is gemaakt. Alpetina en witte kaasblokjes zijn dus geen fetakaas.

Je kunt feta gebruiken in allerlei koude en warme gerechten. Denk maar aan een salade, over een soep, of over een ovenschotel met courgette. Deze Griekse tomatensalade is lekker makkelijk en zo klaar!

Recept voor een Griekse tomatensalade voor 4 personen
500 g rijpe, zoete tomaten, in partjes
150 g feta, in stukken gebroken
1 rode ui, in fijne ringenhandvol olijven, groen of zwart

Voor de dressing
5 el olijfolie extra vierge
2 el rode wijnazijn
2 tl honing
2 tl oregano
Zo maak je het
Voeg alle ingrediënten voor de salade in een kom en hussel ze door elkaar. Schenk de dressing eroverheen en breng op smaak met peper en zout. Lekker als bijgerecht of lunchgerecht met Turks brood en tzatziki.

 

Fotocredits: drosengarten.com

Share This