Een nieuw tijdperk voor vrouwelijke gamers in 2015?

Een nieuw tijdperk voor vrouwelijke gamers in 2015?

Met de start van het nieuwe jaar kijken we terug naar een reeks trends die de social media op z’n kop zetten in 2014. Vorig jaar was het jaar van de selfie, de Ice Bucket Challenge, en nog veel meer.

Het was ook het jaar van de aanzet tot een van de grootste veranderingen in de geschiedenis van het gamen – in het bijzonder werd de confrontatie aangegaan met de controverse rond de rol en deelname van vrouwen in de gamingwereld. Je zou verwachten dat vrouwelijke gamers geen “probleem” meer vormen in 2015, maar toch werd dit een heel ding tegen het einde van 2014.

Het debat begon toen game developer Zoe Quinn er in augustus door haar ex-vriendje van werd beschuldigd een relatie te hebben met gamejournalist Nathan Grayson. Haar ex beweerde dat Quinns relatie met Grayson zorgde voor positieve kritieken van haar product.

En dat was nog maar het begin. Na een tijdje liep het storm met de hashtag #GamerGate. Deze hashtag was van origine bedoeld om ethiek in spelletjesjournalistiek te benadrukken, maar werd al snel het symbool voor solidariteit met vrouwelijke gamers. Een hoop mensen was hierdoor ontsteld, van de journalisten zelf tot vrouwen en ook mannen, want zij vonden dat door dit schandaal de ethiek tot iets triviaals was verworden.

Hoewel Gamergate inmiddels zo goed als overgewaaid is, heeft het nog steeds zijn uitwerking op de vrouwelijke gamer van vandaag. Sommigen voelen zich er misschien niet prettig bij om weer bij hun mannelijke collega’s in de gamingindustrie aan te schuiven.

Maar de meeste vrouwen zijn niet bang. Statistieken laten zelfs zien dat vrouwen boven de 18 jaar nu een groter percentage van alle gamers vormen dan mannen! Dit is een interessant gegeven om meerdere redenen – ontwikkelaars willen bijvoorbeeld weten welk soort spellen vrouwen doorgaans spelen. Leeftijdsgrenzen beinvloeden onze spelkeuze: goksites, zoals Online Casinos Nederland, hebben een strikt gehandhaafde minimumleeftijd. Tegelijkertijd kunnen zij een breder publiek aanspreken door meer “vrouwelijke” thema’s in het aanbod aan te brengen.

Dus nu we in 2015 eindelijk solidair zijn wat gamen betreft rijst de vraag wat er nog meer op komst is voor vrouwen in de gamingwereld. Uit een onderzoek van de Huffington Post bleek dat diversiteit dit jaar de grootste vrouwenwens is. Dit kan van alles betekenen, op het gebied van spelthema’s, karakters, of meer vrouwelijke werknemers in de sector. Hoe dan ook, de fundering is gelegd voor een positieve toekomst.

2014 heeft misschien zijn controverses gekend, maar als het iets heeft veranderd, is het wel het kenbaar maken van wat ons te doen staat om er voor iedereen een beter 2015 van te maken.

Share This