Een nieuwe keukenkraan kopen? Hier moet je op letten!

Een nieuwe keukenkraan kopen? Hier moet je op letten!

Een nieuwe keuken is natuurlijk niet compleet zonder keukenkraan. Aan opties ieder geval geen gebrek, want keukenkranen zijn er in alle vormen en maten, van een eenvoudige RVS kraan tot een keukenkraan messing. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe keukenkraan! 

  1. Uitloop

Er bestaan doorgaans twee soorten keukenkranen: met een lage uitloop en met een hoge uitloop. Kranen met een lage uitloop zijn kleiner, en passen daardoor in vrijwel iedere keuken. Het kleinere formaat kan echter ook een nadeel zijn, bijvoorbeeld bij het afwassen of vullen van grote pannen. De populairdere keuze is dan ook de keukenkraan met hoge uitloop. Deze biedt meer ruimte en ziet er bovendien bijzonder stijlvol uit.

keukenkraan messing - planetfen

  1.  Kleur

Waar vroeger vooral grijze RVS kranen de norm waren zijn er tegenwoordig vele kleuropties beschikbaar. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de kleur te laten matchen met je keukenblad of spoelbak. Natuurlijk is de kleurkeuze uiteindelijk vooral een kwestie van smaak, dus let bij het kiezen vooral op de kwaliteit zodat de kraan die jij kiest zijn kleur ook behoud!

  1. Hendel of knoppen

De meeste keukenkranen worden uitgevoerd met een enkele, multifunctionele hendel waardoor de kraan makkelijk te bedienen is. Ga je echter voor een klassieke of vintage uitstraling in je keuken? Dan kan een kraan met draaiknoppen een goede optie zijn. Hierbij zorgt de ene knop voor warm water en de andere voor koud water. Nadeel van deze knoppen is wel dat deze moeilijker te bedienen zijn.

  1. Aanvullende mogelijkheden

Bij veel moderne keukenkranen zijn er flink nog wat extra keuze mogelijkheden.

Zo kan je bijvoorbeeld overwegen om voor een uittrekbare kraan of een kraan met handdouche te gaan. Deze kunnen bijvoorbeeld handig zijn voor het schoonmaken van de spoelbak, maar zijn wel gevoeliger voor slijtage en bovendien vrij groot. Ook zijn er steeds meer kranen met extra functies te vinden. Waar een 2-in-1 kraan met zowel warm als koud water vaak nog de standaard is, zijn er tegenwoordig ook kranen die kokend water of zelfs gefilterd water geven.

Share This