Elkaar na-apen, waarom doen we dat?

Elkaar na-apen, waarom doen we dat?

Elkaar na-apen is iets wat we vaak onbewust doen, maar soms ook bewust. Een klein kind ziet welk knopje zijn moeder indrukt om de tv aan te doen en nu kan hij het ook. Een populair meisje in de klas heeft roze kleurtjes in haar haar. Al snel hebben andere meisjes dat ook.

Elkaar na-apen heeft verschillende functies. Je wilt je conformeren aan anderen, erbij horen en vertoont daarom vaak hetzelfde gedrag. Neem bijvoorbeeld verliefde mensen. Die gaan hetzelfde taaltje spreken en nemen elkaars houding en bewegingen over. Ook studenten doen dat, ze dragen dezelfde kleding en gebruiken dezelfde studententaal. Zo laten ze zien dat ze bij elkaar horen, het schept een band.

Beïnvloed door vrienden
Vaak hebben we het helemaal niet door dat we hetzelfde doen als iemand anders. Die ander is iemand die we graag mogen of waar we graag op willen lijken. Onbewust worden we beïnvloed door onze vrienden. Stel je bent op zoek naar een nieuwe computer. Een bevriende collega heeft net een nieuwe laptop gekocht die heel goed bevalt. Het is veel gemakkelijker om aan gebruikersinformatie te komen via haar, dan wanneer je naar een heel ander exemplaar gaat kijken. Dus de kans dat je dezelfde neemt, is daardoor groter. Dit is een manier van leren en informatie inwinnen, voordat we een keuze maken.

Zien eten doet eten
Deze uitdrukking wordt niet voor niets gebruikt: het is waar. Mensen passen hun eetgedrag aan elkaar aan. Bestelt je tafelgenoot een voor- hoofd- en nagerecht, dan zal jij dat ook eerder doen. Neemt de ander alleen twee voorgerechten, dan zal jij ook minder bestellen. Sta je met iemand te praten tijdens een borrel en de ander neemt steeds een paar nootjes, dan ga je vanzelf mee snoepen. Vooral jonge vrouwen schijnen hun eetgedrag aan elkaar aan te passen.

Spiegelen
Soms is het heel handig om na te apen. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Door te spiegelen met je gesprekspartner toon je respect voor de ander. Je neemt dezelfde houding aan en gebruikt dezelfde woorden. Dat geeft aan dat je een goede relatie wilt. De ander herkent dit gedrag onbewust en voelt aan dat het vertrouwd is. Dat kan dus heel functioneel zijn!

Fotocredits: huffingtonpost.com

Share This