Endometriose

Endometriose

Velen zijn er nog niet mee bekend, terwijl het grote gevolgen heeft: Endometriose. Een chronische ziekte waaraan 10% van alle menstruerende vrouwen lijdt en die vaak onbewust wordt afgedaan als typische vrouwenkwaal. Niets is minder waar.

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Dit kan zich gaan nestelen aan diverse omliggende organen. Voor de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies dikker, als voorbereiding op eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Het slijmvlies wordt daarna afgestoten, waardoor de menstruatie op gang komt. In de baarmoeder is dit geen probleem. Maar als het slijmvlies zich op andere plekken bevindt en gaat bloeden kan dit leiden tot ontstekingen, littekenvorming en soms tot verklevingen tussen de organen. Dit resulteert in hevige pijn en soms zelfs onvruchtbaarheid.

De symptomen zijn dus te koppelen aan de menstruatie. Heb je last van hevige en langdurige bloedingen, verlies van stolsels, licht bloedverlies voor de menstruatie en een onregelmatige cyclus? Ga dan naar de huisarts en leg de klachten voor. Veel vrouwen hebben last van deze kwaaltjes en denken dat het vrouwenklachten zijn. Zo wordt Endometriose verwaarloosd en kan het erger worden. Een gynaecoloog kan door middel van diverse onderzoeken zien of het daadwerkelijk om de ziekte gaat. Maar er zijn ook andere symptomen wat erop kan duiden dat de kans op Endometriose aanwezig is. Zo kun je last krijgen van darm- en blaasproblemen, misselijkheid, lusteloosheid, gezwollen buik, slapeloosheid, vermoeidheid en depressies.

Om deze boosdoener te bestrijden zijn er diverse behandelmethodes mogelijk. De pijn kan in eerste instantie worden bestreden met pijnstillers. Deze behandeling is puur gericht op pijnbestrijding, en behandelt de oorzaak niet. Daarnaast is er een hormonale behandeling, waarbij de vrouw pillen moet slikken die de menstruatie uitsluiten en het bloeden tegengaat. Dit kan de normale anticonceptiepil zijn. Het gaat er hier om dat de pil zonder stopweek geslikt wordt. Het beste is om drie keer per jaar een stopweek in te lassen, maar dit is zeker niet verplicht. Doorslikken is dus zeker niet zo erg als dat beweerd wordt. Integendeel.

In sommige gevallen wordt er overgegaan tot opereren. De ontstoken knobbeltjes door het slijmvlies worden weggenomen. Als laatste zijn er nog injecties beschikbaar die tijdelijk een kunstmatige menopauze in gang zetten en die de Endometriose bestrijdt. Welke behandeling er wordt gekozen is afhankelijk van de klachten, de plaats van de Endometriose en de leeftijd van de vrouw in verband met een kinderwens. Door te opereren is er een kans aanwezig op onvruchtbaarheid. Dit wordt allemaal met de arts besproken. Uiteindelijk is het de vrouw zelf die beslist hoe deze ziekte behandeld wordt.

Endometriose Er is een simpele test op internet die je kunt raadplegen. Door een paar vragen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden kan er al worden vastgesteld of er endometriose in het spel is. Naast zo’n test kan een bezoek aan de huisarts nooit kwaad. Het gaat hier tenslotte om je lichaam waar je nog je hele leven mee moet doen. Meer informatie en verhalen van patiënten zijn te vinden op de site van de Endometriose Stichting

Share This