Energiezuinig ventileren is duurzaam

Energiezuinig ventileren is duurzaam

Ventilatie kost energie, omdat er warmte uit de woning verloren gaat. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Goed ventileren blijft echter noodzakelijk omdat het essentieel is voor de gezondheid.

Door slim te ventileren is het energieverlies zo klein mogelijk te houden. Het hangt veel af van het type ventilatie in de woning. In feite zijn er drie opties: natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie of balansventilatie.

 

Natuurlijk of mechanisch ventileren

Natuurlijk of mechanisch ventileren - planetfem

In huizen zonder een mechanisch ventilatiesysteem kan luchtverversing alleen via natuurlijke ventilatie. Lucht stroomt de woning in via klepraampjes en roosters. De vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen de woning uit.

Ventilatie met mechanische luchtafvoer zorgt voor gezonde schone lucht in de woning. Voorwaarde is wel dat het ventilatiesysteem goed is aangelegd en regelmatig onderhouden wordt. Mechanische luchtafvoer zorgt ervoor dat de lucht in huis voortdurend ververst wordt, doordat het ventilatiesysteem constant lucht uit de woning wegzuigt. Schone lucht komt dan vanzelf binnen via open ventilatieroosters en eventuele open (klep)ramen. Mechanische ventilatie is beter dan natuurlijke ventilatie.

 

Slim ventileren

Slim ventileren - planetfem

Balansventilatie is ook een vorm van mechanische ventilatie, maar daar zorgt het systeem niet alleen voor de afvoer van lucht, maar ook voor de aanvoer. Deze ventilatie wordt dikwijls gekoppeld met een warmteterugwinning-unit. De unit warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie het energiezuinigste ventilatiesysteem.

De balansventilatie kan zelfs slim gemaakt worden met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Daarmee stem je de ventilatie af op de behoefte en wordt het nog zuiniger. Balansventilatie vereist goed onderhoud van de filters. Bij achterstallig onderhoud kunnen gezondheidsproblemen ontstaan doordat de luchtverversing afneemt en de vuile filters schimmel en bacteriën in de woning blazen.

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor de gezondheid. Bij te weinig ventilatie hopen vervuilende stoffen en vocht op in de woning waardoor  gezondheidsklachten ontstaan. Maar liefst 10 procent van woningen heeft schimmel door vochtproblemen. Verder is in veel huizen binnenshuis meer fijnstof aanwezig dan buiten. Zorg dus voor een goede ventilatie en dat kan ook duurzaam.

 

Share This