Examenvoorbereiding, wat heb je allemaal nodig?

Examenvoorbereiding, wat heb je allemaal nodig?

Binnenkort zit je opleiding erop en is het tijd om examen af te leggen. Wat doe jij dan aan examenvoorbereiding? Je hebt er al een hele poos naar uitgekeken en voor gewerkt om zover te komen dat je examen kunt doen. De voorbereiding is eigenlijk al grotendeels in de afgelopen jaren gedaan, alles wat je moet weten is al een keer langsgekomen. Het is nu een kwestie van het herhalen van de examenstof.

Weet wat je kunt verwachten met examenvoorbereiding

Om te zorgen dat je je doelgericht kunt voorbereiden, is het belangrijk om te weten wat je op een examen kunt verwachten. Jouw docent zal je hierbij helpen en vertellen wat voor soort vragen je op een eindexamen kunt verwachten. Daar besteed je dan extra tijd aan, maar er zijn altijd meer vragen. Dus een brede voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je voldoende tijd neemt om je optimaal voor te bereiden. Begin niet pas in de laatste week.

Examenvoorbereiding - wat te verwachten planetfem

Bestudeer de aantekeningen die je de afgelopen tijd hebt gemaakt. Noteer wat je daarvan moeilijk vindt en blijf dit herhalen tot aan het examen. Het maken van proefexamens is een heel goede examenvoorbereiding. Naast het inhoudelijke van een examen, maak je tevens kennis met de manier waarop de vragen worden gesteld. Deze vorm van examentraining zal je veel voordelen opleveren. Je raakt er ook zelfverzekerder door en dat kun je op een examendag wel heel goed gebruiken.

Kies er voor om examenbundels vergelijken

Voordat je examenbundels gaat bestellen kun je eerst online de examenbundels vergelijken. Welke ga je bestellen? Het aanbod is groot, dus er valt wat te kiezen. Van welke vakken wil jij de examens van vorig jaar maken en de antwoorden bekijken? De antwoorden worden uitgebreid en duidelijk uitgelegd, zodat jij er veel van opsteekt. Je kunt de bundels eenvoudig online bestellen, nadat je deze hebt bekeken en beoordeeld.

Vergelijk de examenbundels en maak vervolgens een keuze. Naast de examenbundels kun je ook kiezen voor Samengevat, waarin de examenstof beknopt doch duidelijk wordt weergegeven. Als je de examens van vorige jaren hebt gemaakt, weet je of je de stof beheerst en begin je straks vol vertrouwen aan je eigen examen.

Tips voor examenvoorbereiding

Nog een paar tips, die je toe kunt passen om je examen nog beter voor te bereiden, op een rijtje:

Gebruik examenbundels

Maak gebruik van examenbundels, waarin je oude examens kunt inzien, zodat je gewend raakt aan de manier van vraagstelling en het soort vragen. Een prima examentraining.

Op tijd beginnen en plannen

Begin op tijd met leren, maak een tijdschema, las ook vrije tijd in, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Plan alles goed in, maar niet te strak, neem voor alle vakken wat tijd, voor de moeilijke uiteraard wat meer dan voor de vakken die je beheerst, blijf herhalen tot de dag van het examen.

Overhoren en samenvatten

Samen leren en overhoren kan positief werken, gebruik je tijd efficiënt en doe daarna samen wat leuks. Informatie samenvatten om beter te kunnen leren, door het opschrijven onthoud je alles beter. Studeren is prima, maar op tijd zorgen voor ontspanning is net zo belangrijk.

 

Voldoende slapen

Slaap voldoende, ga niet tot diep in de nacht door met studeren, sta liever wat vroeger op. Het is belangrijk dat je goed fit bent voordat je aan je examen begint.

 

Share This