Ken je klassiekers

Ken je klassiekers

Nieuw zijn ze niet, maar hun bestaansrecht hebben ze allang bewezen. Met deze klassiekers op je boodschappenlijstje koop je zeker geen kat in de zak.

Nieuw zijn ze niet, maar hun bestaansrecht hebben ze allang bewezen. Stuk voor stuk producten waarvan je weet dat ze doen wat ze beloven. Met deze klassiekers op je boodschappenlijstje weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

 

1. Smiths Rosebud Salve

Verpakt in een prachtig vintage tinnen potje houdt Smith’s Rosebud Salve de lippen van miljoenen vrouwen al sinds de 19e eeuw in topconditie. Oorspronkelijk werd deze lippenbalsem in 1895 gecreëerd door de farmaceut G.F. Smith. Naast je lippen doet het ook wonderen voor kleine wondjes en wordt het zelfs gebruikt om ontembare haren in bedwang te houden. Daarnaast is het ook een geliefd product om de wenkbrauwen mee in model te houden, de jukbeenderen te accentueren of te gebruiken als basis voor je oogschaduw, ofwel altijd meedragen in je tas. Vandaag de dag is het product nog steeds in handen van het familiebedrijf dat zetelt in het Amerikaanse Maryland.

 

2. Chanel No. 5

Iedere 55 seconden gaat er ergens ter wereld een prachtig vormgegeven flacon over de toonbank. Chanel No. 5 zag het levenslicht als in de jaren twintig, maar de exotische geur waarin noten van Ylang Ylang, Neroli, Jasmijn en Sandelhout de boventoon voeren spreekt nog immer tot de verbeelding. Het staat symbool voor de moderne tijd. Niet voor niets vertelde Coco herself aan iedereen die er maar oren naar had dat ze niets liever wilde dan vrouwen een kunstmatige geur geven: “En dan bedoel ik echt kunstmatig, zoals een jurk, iets dat gemaakt is. Daarom wilde ik dat er geen rozen of lelietjes-van- dalen in werden verwerkt; ik wil een compositie al parfum.” De nieuwe weg die ze was ingeslagen is ook duidelijk terug te zien in de vormgeving van de flacon, die Coco overigens zelf heeft ontworpen en die eveneens deel uitmaakt van de vaste collectie in het Museum of Modern Art en onsterfelijk werd dankzij het werk van Andy Warhol.

 

3. Elizabeth Arden, Eight Hour Cream

Gecreëerd in de jaren dertig maar nog altijd immens populair is de Eight Hour Cream van Elizabeth Arden. Oorspronkelijk was de crème bedoeld om de benen van Ardens racepaarden te behandelen. Het was een van de eerste crèmes waarin huidherstellende beta-hydroxy’s en vitamine E werd verwerkt. De naam is afkomstig van een klant die het altijd gebruikte op de schaafwonden van haar kinderen en tot haar verbazing zag dat de kapotte plekken zich binnen acht uur herstelden. Uiteindelijk bleef het gebruik niet beprekt tot kinderen en dieren, modellen zweren er tegenwoordig bij. Net zoals de Rosebud salve van Smiths werkt ook dit product helend voor een droge en gebarsten huid, maar het kan eveneens worden gebruikt als lip- en eyegloss.

 

4. L’Oreal, Elnett Haarspray

Het heeft de Fawcett look, de poedel permanentjes en de Rachel coupes met gemak overleefd. Toen deze gouden bus met witte dop in 1961 voor het eerst het levenslicht zag, was het de eerste lakvrije haarspray die het haar goed in model hield zonder dat het zwaar of plakkerig werd. Omdat de gouden bus, voorzien van een prachtige retro lady al zo lang meegaat, is de geur alleen al pure nostalgie.

5. Maybelline, Great Lash Mascara

Hoewel Maybelline de mascara al in 1917 had samengesteld, moesten we nog tot 1971 wachten voordat Maybelline de mascara vrij werd gegeven aan de wereld. Het blijft een heuse bestseller waarvan er iedere 1,5 seconde ergens ter wereld een van wordt verkocht. Nog opmerkelijker is dat er met de huidige mascarakennis nog niets aan de authentieke op water gebaseerde formule is veranderd. Liefhebbers prijzen de mascara meestal om zijn klontvrije formule, ideaal voor dagelijks gebruik alsmede te gebruiken voor meer volume door subtiel wat laagje over elkaar heen aan te brengen.

 

6. Clarins, Beauty Flash Balm

Het heeft nog niet de cultstatus van de hiervoor genoemde producten bereikt, maar de Beauty Flash Balm van Clarins behoort toch wel in het rijtje klassiekers thuis. Door Amerikanen wordt dit wondermiddel voor het gezicht liefkozend ‘Cinderella in a bottle”en “de facelift in een tube” genoemd. Niet voor niet natuurlijk, want dit fijne smeersel werkt liftend, verstrakt de slappere huid en alsof dat nog niet genoeg is, maakt een grauwe huid bewerkt met deze Beauty Flash Balm geen kans. Hoewel het product werd gelanceerd in de jaren tachtig, staat het met zijn eenvoudige ingrediënten als Hamamelis, rijstzetmeel, olijfextracten en minimalistische verpakking mijlenver van de eighties bling.

Share This