Festival: KunsthalKOOKT & kweekt

Festival: KunsthalKOOKT & kweekt

KunsthalKOOKT is terug, en hoe! In deze jubileumeditie van het festival voor de Echte Smaak toont de Kunsthal een ‘verse’ generatie producenten die overloopt van idealisme als het gaat om goede en gezonde voeding. Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni wordt het verhaal achter goed voedsel nog verder uitgediept.

Er wordt uiteraard volop gekookt en je kunt de beste producten proeven van foodies die geen enkele concessie doen aan de Echte Smaak. En… dit jaar wordt er ook gekweekt! KunsthalKOOKT vraagt sinds haar eerste editie in 2004 aandacht voor een duurzame en gezonde eetcultuur en is hiermee de ‘moeder’ van alle eerlijk eten-festivals van Nederland.

Streekproductenmarkt
Kloppend hart van KunsthalKOOKT is de overdekte streekproductenmarkt. Hier bieden circa negentig veelal kleinschalig werkende ondernemers hun waren aan. Van brood dat de tijd heeft gekregen om te rijzen en fruit dat heeft mogen rijpen tot groente die direct van het land komt. Maar ook de natuurgetrouw gekweekte slakken van Slow Escargots, het indrukwekkende biologische kruidenassortiment van Ecoville, de nieuwste Ark van de Smaak producten van Slow Food en Rotterdamse koffie, bier en zwammen. Om mee naar huis te nemen of in festivalsfeer op te eten. Wat heet: KunsthalKOOKT biedt dit jaar ook een podium aan andere eetfestivals die de stad rijk is, zoals Rotterdamse Oogst, Rotterdamse Kost, Rauwkost en het multiculturele Rotterdamse Eetplein Djemaa el Fna.

Het Kooktheater
In het Kooktheater kun je drie dagen lang je licht opsteken, door te luisteren en te kijken naar koks en te proeven van de allerbeste ingrediënten waar zij de hand op weten te leggen – omdat goed eten beter smaakt. De Wijkkeuken van Zuid vertelt het verhaal achter de iftar-maaltijden van de Ramadan en aan het woord zijn onder meer Jan Kruijsse, de enige ‘wilde’ zeewiersnijder van Nederland, en de chefs van het 100% duurzame restaurant ‘Aan Zee’ in de duinen van Oostvoorne. Ook het Internationale Jaar van de Bodem wordt belicht. Kwekers vertellen over het belang van een gezonde bodem, het fundament van ons bestaan. Biologisch kweker Dieneke Klompe, ‘groene hofleverancier’ van sterrenkoks als Sergio Herman en bekend van het tv programma Van Hollandse Bodem, richt de schijnwerpers op eetbare bloemen en bijzondere kruiden.

Tentoonstelling ‘De Tomatenfabriek’
De Kunsthal brengt de vijfde editie van KunsthalKOOKT naar ‘the next level’ en breidt het festival uit met de wonderlijke tentoonstelling ‘De Tomatenfabriek’. De bezoeker wordt op een vrolijke manier ondergedompeld in alles wat met de tomaat te maken heeft. Ook wie nog niet besmet is met het ‘moestuinvirus’ wordt uitgedaagd zelf te ontdekken hoe tomaten groeien en wat je ermee kunt maken. Door middel van een interactief parcours volg je het hele kweekproces van zaadje tot plant, kun je tomaten verzorgen en maak je van je oogst zelfgemaakte tomatensoep of ketchup zonder suiker. Inclusief etiket voor op de verpakking. Tot slot wordt de smaak van de fijnproever getest tijdens het blind proeven van de meest uiteenlopende soorten tomaat.

Meer weten? Ga dan naar de website.

Share This