Zo houd je bloemen mooi

Zo houd je bloemen mooi

Met de donkere dagen vertoeven we meer in huis. Reden te meer om de boel op te fleuren met bloemen. Hoe houd je je mooie bos het langste mooi?

Kies de juiste bos
OK, je hebt meteen sfeer en kleur in huis met een bos bloeiende bloemen. Maar het zal van korte duur zijn want bloeiende bloemen zijn snel weer uitgebloeid. Kies niet voor het andere uiterste; een bos met gesloten knoppen. Deze zijn vaak te snel door de kweker van de plant gehaald en gevolg is dat de bloemen meestal niet meer open gaan. Ga voor de gulden middenweg en kies een bos waarvan de bloemen net aan het uitkomen zijn, dan heb je er het langste plezier van.

Schone vaas

Bloemen willen zo snel mogelijk weer in het water. Zoek een geschikte vaas en zorg dat deze goed schoon is. Maak je vaas altijd goed schoon; restanten van de vorige bos kunnen zijn blijven zitten. De bacteriën die hierdoor ontstaan kunnen je nieuwe bloemen aantasten. Maak de vaas schoon met goed heet water en het liefs een (biologisch) schoonmaakmiddel. Vul de vaas tweederde met koud of lauwwarm water, afhankelijk van het advies van je bloemist. Gebruik in ieder geval nooit heet water; dit tast de steel aan waardoor de bloem niet meer open gaat.

Zoetzuur doet goed
Suikers en zuren in het water houden bloemen mooi. Een beetje suiker of frisdrank geeft je bloemen een oppepper. Maar het is lastig doseren en van te veel zoetigheid gaan bloemen juist weer hangen. Het zakje snijbloemenvoeding dat je meestal bij je bloemen krijgt, bevat de juiste verouding en geeft jouw bloemen de beste boost.

Snijd de bloemen schuin af
Het woord zegt het eigenlijk al; snijbloemen zijn afgesneden van de plant; hun uiteinde is eigenlijk een soort wond. Zodra de bloemen langer dan een paar minuten uit het water zijn, droogt de wond in en nemen de bloemen geen water meer op. Daarom moet je je bloemen altijd een stukje schuin afsnijden. Doet dit met een scherp mesje en houd de bloemen daarbij in de hand en dus niet op het aanrecht of je tafel. Kans bestaat je het uiteinde een beetje dicht snijdt en de bloem dus minder makkelijk water opneemt. Dit geldt ook voor stelen afknippen waarbij je de bloemen dicht knipt.

Schoon water
Verwijder de bladeren van de stelen, het liefst tot aan de bovenkant van de vaas. Bacteriën vermeerderen zich makkelijk op bladeren, waardoor stelen gaan rotten en bloemen korter leven. Check af en toe of er toch niet een blaadje in de vaas is gevallen en ververs het water.

De juiste plek
Kijk goed waar je je bloemen neerzet. Want als je bovenstaande tips in acht neemt maar je bloemen op de verkeerde plek staan, verwelken ze alsnog sneller dan je lief is. Kijk uit met tocht en warmte; allebei niet fijn voor je bloemen. Bloemen houden ook niet van sigarettenrook en zijn gevoelig voor de gassen die rijp fruit uitstoot.

 

 

Fotocredits: www.suusenik.nl

Share This