Gestopt met roken, maar hangt de rookgeur nog in huis?

Gestopt met roken, maar hangt de rookgeur nog in huis?

Een van de grootste hordes voor verstokte rokers: Stoppen met roken is voor veel verstokte rokers een van de grootste hordes in hun leven. Zeker als je jarenlang verslaafd bent geweest, is het moeilijk om het rookpatroon te doorbreken en blijvend van de sigaretten, shag of sigaren af te blijven.

En als na het stoppen de nicotinegeur nog in huis hangt, wordt het er natuurlijk niet gemakkelijker op. Is deze nicotine geur slecht voor de gezondheid? En op welke manier kun je zelf de nicotine geur verwijderen uit de woning?

Is een penetrante nicotinegeur in huis slecht voor jouw gezondheid

Als er in huis nog een nicotinegeur hangt, is dat helaas nog steeds slecht voor de gezondheid. Zelf roken is het slechtste, gevolgd door meeroken (tweehandsroken). Het inademen van nicotinelucht in huis staat bekend als zogenoemd 3e handsrook en is ook schadelijk. Dit komt omdat er in de nicotinegeur die je inademt chemische gifstoffen zitten die kanker kunnen veroorzaken en de menselijke DNA-structuur blijvend kunnen aantasten.

 

Uit onderzoek zijn de volgende cijfers bekend over de schadelijke effecten van nicotinegeur. De geur van nicotine verhoogt de kans op een hartaanval met zo’n 25 procent tot 30 procent, terwijl het risico op een beroerte toeneemt met wel 20 procent tot 30 procent. Verder is er een verhoogd risico op longkanker en longinfecties. Volgens de statistieken is de kans op het krijgen van longkanker bij regelmatig inademen van nicotinegeuren zo’n 30 procent hoger dan normaal.

Zelf de nicotinegeur in huis verwijderen

Is zelf de nicotine geur verwijderen uit jouw woning mogelijk? Jazeker, je kunt hier gelukkig zelf iets aan doen. In de eerste plaats door het huis goed en regelmatig te luchten. Ten tweede kun je het beste alle stoffen – denk aan gordijnen, kussens, het tafelkleed, theedoeken, het vloerkleed, et cetera – die in huis liggen grondig wassen, zodat alle nicotineresten verdwijnen. Een derde verstandige actie is het verwijderen van nicotine uit het meubilair.

Helaas trekken meubels, zeker houten meubels, nicotine aan. Door de meubels grondig schoon te maken met een reinigende sop of met soda, kun je de nicotinestank verwijderen. Ten slotte is het aan te raden om het plafond en de huismuren goed schoon te maken en eventueel van een nieuwe verflaag of nieuw behang te voorzien.

Ook een luchtonderzoek laten doen is een optie

Blijft ondanks jouw inzet en maatregelen de nicotine geur in huis hangen. Laat dan een luchtonderzoek doen en eventueel een professioneel schoonmaakbedrijf de nicotine geur verwijderen uit jouw pand. Je doet jezelf en jouw gezondheid er een groot plezier mee.

 

Share This