Gezond de winter door met alternatieve superfoods

Gezond de winter door met alternatieve superfoods

Superfood is helemaal van nu. Oh wee, als je geen chiazaad of gojibessen eet… Maar wist je dat er ook een heleboel alternatieve superfoods zijn. Volgens het boekje zijn het misschien geen superfoods, maar ze zijn minstens zo gezond!

De vorst is er nog niet overheen, maar ook zonder vorst kun je boerenkool prima eten en het bevat een heleboel goede stoffen: vitamine A, B, C, E en K. En behalve een stamppot met worst kun je boerenkool ook heel goed wokken. Met stukjes zongedroogde tomaat en fetakaas erover, heb je een heerlijk bijgerecht!

En niet alleen boerenkool is heel gezond, alle kolen zijn goed voor je: rodekool, witte kool, chinese kool. Ze zijn rijk aan vezels, mineralen, ijzer en vitamine A en C. Op google vind je allerlei lekker recepten met kolen.

Van broccoli is algemeen bekend dat het een gezonde groente is. Het is ook een veelzijdige groente. Je kunt de roosjes verwerken in een pasta- of rijstgerecht. De stronk leent zich heel goed om soep van te maken.

Niet iedereen is er fan van, maar net als andere groene groenten bevat spinazie veel vezels, kalium en vitamine C. En ja er zit ook ijzer in, maar lang niet zoveel als wordt gezegd. Bovendien wordt ijzer uit groente minder goed door het lichaam opgenomen dan ijzer in vlees, dus als je een ijzertekort hebt, kun je beter vlees eten.

Goedkoop en goed voor je huid en ogen: wortelen! Lekker rauw in een dipje of gekookt in de hutspot of in de Engelse shepherd’s pie.

Niet alleen deze groenten zijn goed voor je, er zijn nog veel meer alternatieve superfoods. Eet bijvoorbeeld eens wat vaker pindakaas. Niet per se op je boterham, want brood van tarwebloem blijkt helemaal niet zo gezond te zijn. Ook lekker op een stukje komkommer of maak er pindasaus van bij de kip.

En heb je zin in iets lekkers bij de koffie? Neem een stukje pure chocolade. Hoe meer cacao er in zit hoe beter. Je wordt er niet alleen blij van, het is ook goed voor je cholesterolgehalte en voor je hersenen.

En niet te vergeten: noten! Geen borrelnoten, maar amandelen, hazelnoten, walnoten, paranoten, noem maar op. Allemaal een bron van goede onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen. Het gaat wel om de ongezouten en ongebrande noot.

 

Share This