Goed voornemen: niet diëten!

Goed voornemen: niet diëten!

De kerstdagen worden onder andere gekenmerkt door lekker eten. Zowel eerste als tweede kerstdag zitten de meesten van ons te genieten van een zeer uitgebreid kerstdiner.

Ook aan chocolade ontbreekt het ons niet in de gehele maand december. We genieten ervan, maar ondertussen voelen we ons allemaal toch ook ergens een beetje schuldig als we ons zo laten gaan. Velen maken voornemens om in het nieuwe jaar toch echt meer te gaan bewegen en gezonder te gaan eten. Maar voor wie doen we dat eigenlijk? Laten we eerlijk wezen, maatje 34 is voor de meesten onder ons gewoon niet weggelegd. Bovendien zijn er tal van voorbeelden van prachtige vrouwen met een maatje meer. Daarbij, worden we met zijn allen uiteindelijk niet alleen maar ongelukkig van al dat diëten? Worden we überhaupt niet een beetje ongelukkig van al die rare schoonheidsidealen?

Steeds vaker zie je vrouwen tegen de heersende schoonheidsidealen ingaan. Zo is het onder de durfals op dit moment helemaal hot om het okselhaar lekker te laten knallen met felle kleurtjes en er zijn ook Tumblr-pagina’s waarop vrouwen die hun behaarde benen laten zien. Zelfs veel vrouwen roepen bij het zien van al die haren uit dat ze het vies vinden, maar wie heeft ze dat eigenlijk wijsgemaakt? Bij een man is al dat haar toch zeker ook niet onhygiënisch? Op de pagina blijkt dat veel vrouwen heel veel steun halen uit het feit dat er meer harige dames rondlopen. Op de een of andere manier is bij sommigen het beeld ontstaan dat vrouwen van nature bijna haarloos zijn, waardoor er bij veel vrouwen onzekerheden de kop op steken. Echter, het moment dat vrouwen het scheermes weer collectief wat vaker laten liggen zien we nog niet direct gebeuren. Waar het laten groeien en bloeien van lichaamshaar bij velen nog op weerstand stuit, is het hebben van een maatje meer tegenwoordig gelukkig al veel meer geaccepteerd. Bijna alle grote modeketens besteden tegenwoordig aandacht aan de ronde vrouw in hun collectie. Modehuis Peter Hahn heeft zelfs op zijn blog een heel apart onderdeel speciaal toegespitst op de ‘plus size’-dames.

Wat we eigenlijk willen zeggen met dit hele artikel is: omarm je lijf zoals het is en trek je niets aan van alle schoonheidsidealen.
Als je je goede voornemens dit jaar opschrijft, schrijf dan eens niet op dat je op dieet moet of dat je op een andere manier moet voldoen aan rare eisen. Leef gezond en wees gewoon lekker jezelf! Met of zonder gekleurde okselharen. De maatschappij bepaalt immers niet wat mooi is, dat doe je zelf.

 

Beeldrechten: Flickr Venus of Willendorf
Georgi Nemtzov CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

Share This