Het kleinste kamertje

Het kleinste kamertje

Het kleinste kamertje in de woning. De minimale afmetingen van een toiletruimte is te vinden in het Bouwbesluit. De afmetingen zijn afhankelijk van de gebruiksfunctie en of dat er sprake is van een nieuwbouw of een bestaande situatie. Voor de meeste gebruiksfuncties geldt dat een verplichte toiletruimte een minimaal vloeroppervlakte moet hebben van 0,9 x 1,2 meter. De vrije doorgang naar toiletruimte is minimaal een deur afmeting. Wanneer men een hangtoilet toepast waarbij de spoelbak wordt ingemetseld, dan mag de vloeroppervlakte iets worden verkleind.

Comfort

Toiletten zijn er in allerlei vormen, design- en comfortniveaus. Zo is er het toilet met douchefunctie. Een toilet waarbij afspoelen zorgt voor hygiëne in plaats van afvegen met papier. Levensstijl, zoals voeding, alcoholgebruik en beweging, is verantwoordelijk voor het aantal bezoeken per dag. Dit verklaart de frequentie in stoelgang die bij elke persoon verschillend is. Een stoelgang tussen de drie keer per dag en drie keer per week wordt beschouwd als ‘normaal’. Als je meer gaat, spreekt men officieel van diarree, wie minder gaat is geconstipeerd.

Hoog toilet

Hoge kwaliteit toiletten van Megadumptiel maken een toiletruimte of badkamer compleet. Bijvoorbeeld de Mitro toilet pot met bril is een hoge kwaliteit toiletpot voor een goede prijs. Het toilet heeft een prachtig design en staat strak in iedere badkamer of toiletruimte. Veel ouderen prefereren een hogere toiletpot. Het gaan zitten en opstaan is dan gemakkelijker. Toch adviseren fysiotherapeuten een lage toiletpot in plaats van een hoge. Een lage is beter voor de stoelgang. Kies dus liever voor een hoogte van 38 centimeter voor je wc-pot dan voor een hoogte van 45 centimeter.

Er zijn tal van mogelijkheden. Een toiletpot moet passen bij het interieur van je badkamer zoals bij de wastafel en douchebak. Wil je een hangend wandtoilet of een traditionele toiletpot? Wil je er eentje met een inbouwreservoir? Of wil je een super modern smart toilet dat zelfreinigend is? Kijk naast het design ook naar het watergebruik. Een toilet gebruikt zonder spaarknop tien liter water per beurt. Met een spaarknop is dit 2 tot 5 liter per beurt afhankelijk van de instelling. Dertig procent van het gemiddeld watergebruik spoelen we door het toilet.

Share This