Het verwarmd terras

Het verwarmd terras

De Horeca is hard geraakt door de corona pandemie. De volledige sluiting van onder andere cafés en restaurants betekent een enorm omzet verlies voor de ondernemers.

Lockdown

Per juni 2020 wordt de volledige lockdown versoepeld en krijgen de horeca ondernemers mogelijkheden, zij het met beperkingen. Maximaal dertig mensen mogen in de horecaruimte exclusief het personeel. De ruimte dient dusdanig te zijn ingericht dat gasten de anderhalvemeter kunnen respecteren. Een uitzondering wordt gemaakt voor bestaande huishoudens.

Terras

De horeca wordt wat betreft de gastenaantallen onderverdeeld in binnen en buiten. Bij de terrassen van de horeca gelegenheden worden geen limieten aangegeven. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en anderhalve meter afstand tot elkaar houden, behalve mensen uit hetzelfde huishouden. Voor de omzet wordt met name het terras belangrijk voor de horeca. Met het voorjaar en de zomer kan het verlies van de afgelopen maanden enigszins verzacht worden. Verwacht wordt dat de horeca de terrassen zo lang mogelijk open zal houden.

Rookverbod

Terrasverwarming heeft zijn intrede vooral gedaan bij de invoering van het rookverbod. Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca, op 1 juli vorig jaar, hebben veel cafés terrasverwarmers aangeschaft. Bezoekers die willen roken, staan dan buiten niet in de kou. Een uitkomst voor kleine cafés die geen mogelijkheid zagen voor een aparte rookruimte.

Terrasverwarming

Door de terrasverwarming blijven klanten langer op het terras zitten. Naast verwarming bieden steeds meer ondernemers dekens aan. In feite zijn er twee mogelijkheden; de elektrische infrarood of de gasgestookte verwarming. Een elektrische terrasverwarming gebruikt een fractie meer energie dan een gasgestookte. Er wordt nagedacht voor meer energie duurzame verwarming bijvoorbeeld door gebruik te maken van restwarmte van koelmachines.

De populariteit zal waarschijnlijk fors toenemen. De horeca zal het gehele jaar de terrassen door de heaters gaan gebruiken. Volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat een terrasverwarmer gemiddeld vijf uren per dag aanstaat. Op die basis verbruikt een terrasverwarmer ruim 3.500 kilowattuur per jaar, evenveel als een gemiddeld huishouden.

Share This