Hoe bestrijd je fruitvliegjes?

Hoe bestrijd je fruitvliegjes?

Er hoeft maar 1 banaan op de fruitschaal te liggen, die bruin begint te worden en het is al mis: een zwerm fruitvliegjes. Irritant! Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden.

Sommige mensen denken dat de eitjes van de fruitvliegjes al op het fruit zitten als je het koopt en dat je ze op die manier in huis haalt. Maar dat is niet zo. De fruitvliegjes ruiken rottend fruit van buiten en komen door een kiertje naar binnen. En dan weten ze zich met warm weer razendsnel te vermenigvuldigen.

Wat kun je ertegen doen?

Om van de vliegjes af te komen, kun je een soort lokdoosje maken. Je legt een stukje overrijpe banaan in een bakje. Je dekt het bakje af met folie en prikt er een klein gaatje in. De fruitvliegjes zullen de weg naar de banaan snel vinden, maar het gaatje vinden om weer buiten te komen lukt ze niet. Buiten kun je ze vrijlaten. Om ervoor te zorgen dat ze niet linea recta terugvliegen, doe je het volgende:

  • Dek fruit en groente af of wikkel het in met folie
  • Gooi rottend fruit meteen weg
  • Zorg dat de afvalbak goed sluit
  • Laat geen afwas staan
  • Spoel glazen met restjes bier of rode wijn om (fruitvliegjes houden van de gistcellen

 

De minder diervriendelijke methode om fruitvliegjes te bestrijden, werkt als volgt. Je doet wat wittewijnazijn in een bakje samen met wat afwasmiddel. De vliegjes komen af op de azijn en gaan hiervan drinken. De zeepsop voorkomt dat ze weg kunnen vliegen en de beestjes verdrinken…

Fotocredits: www.6voor1.nl

Share This