Hoe ga je zonder stress op vakantie?

Hoe ga je zonder stress op vakantie?

Hoe zeer je je ook verheugt op de vakantie, het brengt ook vaak een hoop stress met zich mee. Krijg je je werk wel op tijd af? Wie zorgt er voor de konijnen? Heeft de auto nog een beurt nodig? Welke route nemen we? En meer van dat soort praktische zaken, die een hoop stress kunnen veroorzaken. Doe het dit jaar anders en bereid je voor. Dat doe je door lijstjes te maken, niet alles tot op het laatste moment aan laten komen en te plannen. Zo ga je zonder stress op reis.

1. Maak een paklijst
Wat wil je meenemen? Begin in de weken voorafgaand aan je vakantie met het bijhouden van een notitielijstje op je smartphone van dingen die je echt niet mag vergeten. Telkens als je wat te binnen schiet wat je mee moet nemen, zet je het op je lijstje. En hoe erg is het als je iets vergeet in te pakken. Het is vast wel te koop op je vakantieadres.

2. Hoeveel neem je mee koffer
Kijk welke kleding je leuk kunt combineren. Dan hoef je minder mee te nemen en toch lijkt het of je steeds iets anders aan hebt. Denk ook goed na over de keuze van je schoenen. Op een camping loop je doorgaans niet op hoge hakken. Maar die leuke slippertjes of sandaaltjes kunnen weer wel. Heb je echt die drie paar gympen nodig of is één paar ook genoeg. Schoenen nemen veel ruimte in beslag en zijn relatief zwaar. Kies dus bewust.

3. Reispapieren en onderweg
Zijn alle identiteitsbewijzen nog geldig? Heb je een reisverzekering? Heb je je autopapieren bij je als je met de auto reist? Heb je je verzekeringskaart van je ziektekostenverzekering? Zorg dat je bereikbaar bent voor de thuisblijvers. Zet het noodnummer van je je bank in je telefoon voor het geval er iets gebeurt met je bankpasje. Zorg ervoor dat je  routeplanner up to date is en neem voor de zekerheid ook autokaarten mee.

4. Waar ga je naartoe?
Bij het uitzoeken van je bestemming heb je vast al gekeken wat er allemaal te doen is en wat je niet mag missen. Kijk ook vast op internet of er andere normen en waarden gelden in het land waar je naartoe gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Maak je reisschema niet te vol, je gaat op vakantie om uit te rusten!

5. Je werk loslaten
Stem je vakantie af met je collega’s, zodat je elkaars werk kunt opvangen. Begin op tijd met de afronding van je werk, zodat je niet op het laatst nog van alles moet doen en in de stress schiet. Stel je e-mail in op ‘out of office’ met eventueel de contactgegevens van een collega die jouw zaken waarneemt. Stel eventueel een extra (overbruggings)dag in voor dit auto reply bericht, zodat je op je eerste werkdag na de vakantie rustig kunt starten en de tijd hebt om je mailbox door te ploegen.

Share This