Hoe ga jij om met ergernissen?

Hoe ga jij om met ergernissen?

Het welbekende dopje van de tandpasta, rondslingerend speelgoed, de toiletbril die weer eens omhoog staat of die collega die altijd zo hard praat aan de telefoon. We hebben allemaal zo onze ergernissen en irritatie. Maar hoe ga je ermee om?

Bij ergernissen schieten je bloeddruk en hartslag omhoog en je stemming omlaag. Je reageert impulsief, je werkt ongeconcentreerd en maakt daardoor meer fouten. Ook je stressniveau stijgt en aan het eind van de dag ligt je energieniveau ergens onder 0. Helaas komen we regelmatig situaties tegen die we niet prettig vinden. Daar is niets aan te doen. Maar hoe ga je daar dan mee om?

Chose your battles
Misschien kun je de situatie accepteren zoals die is, zonder in de emotie te schieten. Ga voor jezelf na hoe erg iets nu eigenlijk echt is: chose your battles! Kun je het niet over je kant laten gaan, ga dan na of je de situatie kunt beïnvloeden. Stel jezelf de vraag of je de situatie kunt oplossen in te grijpen, maar doe dat vanuit je innerlijke rust. Soms is het genoeg om op een rustige manier jouw grens aan te geven. Het helpt als je van tevoren bedenkt wat de behoefte van die ander kan zijn. Verwoord die behoefte en vraag de ander of jouw inschatting klopt. Geef vervolgens aan wat jouw behoefte is en doe een voorstel dat aan beide partijen tegemoet komt. Neem nu die collega die regelmatig privé-telefoontjes krijgt en dan ook nog hard praat aan de telefoon. Misschien heeft hij helemaal niet in de gaten dat hij dat doet en dat jou dat van je werk afleidt. Vertel hem op een rustige manier dat de hele afdeling meegeniet van zijn gesprekken en dat je daardoor niet kunt werken. Stel voor dat jullie in het vervolg naar een andere ruimte lopen om privé-telefoontjes af te handelen.

Acceptatie
Soms kom je terecht in een situatie waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Vraag jezelf af of het nodig is om je mee te laten zuigen in negatieve emoties. Je kunt de negativiteit ook naast je neerleggen en de situatie  accepteren zoals die is. Als dat je lukt, zul je daar rust in vinden. Is dit geen mogelijkheid, ga dan weg uit die situatie. En als dat geen optie is, zoek dan iets wat je kan afleiden van de situatie. Bijvoorbeeld focussen op je ademhaling; dat helpt je om de lastige tijd door te komen.

Fotocredits: www.femma.be

Share This