Hoe kom ik de saaie januari maand door?

Hoe kom ik de saaie januari maand door?

De feestdagen zitten er weer op, je geld is op. Je bent weer aan het werk of studie maar je kijkt behoorlijk op tegen de lange saaie januari maand. Het is buiten koud, grijs en grauw, een typische Hollandse winter. Sommige mensen worden er treurig of zelfs depressief van. Er zijn gelukkig wel wat trucjes om je er gezond en blij doorheen te slaan.

Treurig en neerslachtig

De maandag van de laatste volle week van januari is de climax van de saaie januari maand. Deze dag wordt ook wel ‘Blue Monday’ genoemd. Wetenschappers hebben berekend dat deze dag de meest sombere en deprimerende dag van het jaar is. Mensen voelen zich treurig, neerslachtig of weemoedig. Dit heeft te maken met goede voornemens die zijn gesneuveld, vakanties die nog ontzettend ver weg lijken en daarnaast ook nog eens de vele koude en donkere dagen die niet uitnodigen om er eens lekker op uit te trekken.

Saaie januari maand - Philips Energy LightWat kan je er tegen doen?

Er zijn verschillende manieren om jezelf een positieve boost te geven en je niet gek te laten maken door neerslachtige gevoelens.

Een energielamp

Een energielamp is een lamp die je op je bureau of tafel zet en je in een half uur tijd voorziet van je benodigde hoeveelheid daglicht. Het tekort aan daglicht in de donkere maanden veroorzaakt bij veel mensen vaak een dip. Twee keer per dag een half uur voor een energielamp zitten kan binnen 2 weken al enorme verbetering geven. De lamp kan je op je bureau zetten en ondertussen gewoon je werkzaamheden doen. Ideaal dus. Eerder is er in dit artikel op Planetfem ook aandacht besteedt aan de energielamp.

Verwen jezelf eens goed

Saaie januari maand - wellnessNeem eens een dag vrij in januari en doe eens iets totaal anders! Ga met een vriend of vriendin naar een wellness center. Geniet van een heerlijke spa,  verschillende sauna’s en trakteer jezelf op een heerlijk ontspannende massage of gezichtsbehandeling. Neem er vooral de tijd voor. Bij sommige wellness centra kan je ook overnachten. Doe dat en kom heerlijk tot rust. Je zult zien dat je daarna ontspannen en vol goede moed de rest van de saaie januari maand door komt.

Verwendagje voor het hele gezin

Heb je nog kleine kinderen dan kan je er ook op uit trekken in een weekend in januari. Geef de kinderen eerst een taakje (bijvoorbeeld hun kamer opruimen) en stel ze daarna in het vooruitzicht dat je met het gezin naar een leuke familiefilm gaat en daarna thuis lekker pannenkoeken gaat bakken. Je zult zien dat het hele gezin er van opvrolijkt. Wil je nog gezond bezig zijn ook dan is het ook een leuk idee om eens naar de kunstijsbaan te gaan. Je bent er even helemaal uit, je kan een frisse neus halen en iedereen heeft er plezier in.

Een (stevige) wandeling

Saaie januari maand - wandeling met de hondJa, het is niet het eerste wat er in je opkomt. Als het buiten koud, grijs en grauw is een lekker stuk gaan wandelen. Het werkt in elk geval heel goed: door te bewegen komen er in het lichaam endorfines vrij en die zorgen dan weer voor een goed gevoel. In het weekend kan je een echt goed stuk gaan wandelen maar ook doordeweeks is het prima mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan je lunchpauze. Even een half uurtje lopen in de buitenlucht doet al wonderen. Ook ‘s avonds na het avondeten is het heel goed te doen, sterker nog, je zal er eerder door in slaap vallen als je eenmaal in bed ligt.

Eet een banaan of echt pure chocolade

Saaie januari maand - zwarte chocoladeVan chocolade is wel bekend dat we er gelukkiger van worden door het te eten maar ook bananen helpen. Zowel zwarte chocolade als bananen bevatten een stof, trypofaan genaamd. Trypofaan zorgt er voor dat ons lichaam nieuwe neurotransmitters aanmaakt, waardoor we ons ook weer een stuk beter gaan voelen.

Ventileren

Saaie januari maand - frisse lucht in huisZo zijn er nog wel enkele voorbeelden, klein en groot, te  noemen die kunnen helpen gezond en wel de saaie januari maand door te komen. Zo is dagelijks je huis goed luchten nog wel het vermelden waard. Vooral in moderne, goed geïsoleerde huizen, schiet de ventilatie nog weleens tekort. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. Kortom, kwaaltjes waar je niet blij van wordt. Ventilatie kost dan misschien wel wat energie, het is daarom nog geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid!

 

Share This