Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Als we de fabrikanten moeten geloven, holt de werking van zonnebrandcrème na een jaar al achteruit. Dus als het aan hun ligt, kopen we elk jaar nieuwe dure flessen. Maar is dat echt nodig?

In de praktijk blijkt het erg mee te vallen met de achteruitgang van de beschermingsfactor: een factor 50 is het jaar daarop nog steeds een factor 45 tot 47, tenminste als je de fles op de juiste manier bewaart. De factor is iets achteruit gegaan, maar biedt nog steeds voldoende bescherming.

Houdbaarheid
Wel is het belangrijk om het aantal maanden houdbaarheid na opening in de gaten te houden. Staat er 24 maanden op, dan is deze ook 24 maanden te gebruiken. Staat er 12 maanden op, dan kun je de crème het jaar daarop nog wel gebruiken, maar het biedt minder bescherming. Als het product niet meer helemaal goed is, kan het vies aanvoelen en vies ruiken. Gooi het dan weg.

Bewaren
De meeste flesjes staan continu in de zon. Beter van niet. Bewaar de crème bij voorkeur in een koeltas of opgerold in een handdoek uit de zon. Door de warmte kunnen de ingrediënten uiteen vallen en dan kan de beschermingsfactor  sterker achteruit gaan.

Maar… het is dus niet nodig om elk jaar iets nieuws te kopen. Wat gooien we met zijn allen onnodig veel zonnebrandcrème weg. Zonde toch!

Share This