Hoe maak je tijd voor jezelf?

Hoe maak je tijd voor jezelf?

100 procent aandacht alleen voor jezelf. Even tijd vrijmaken en relaxen, hoe vaak lukt jou dat? Voor je er erg in hebt is de dag alweer voorbij en ben je bezig geweest met werk, kinderen opvoeden, je partner aandacht geven en je sociale leven. En waar blijf jij?

Het is lastig, tijd voor jezelf opeisen. Maar je hebt het nodig. Door te ontspannen, laadt je batterij weer op en kun je de dagelijkse hectiek beter handelen. Ga je aan jezelf voorbij, dan word je moe, geïrriteerd en bouw je zelfs stress op in je lichaam. Ontspannen hoeft niet eens zoveel tijd te kosten. Maak een ommetje met de hond, staar een kwartiertje voor je uit, ga even hardlopen of wandelen, of doe een powernapje op de bank van 10 minuten. Je zult zien dat als je dit dagelijks doet, je je energieker voelt, rustiger bent in je hoofd en veel vrolijker bent. En als je dan ook wekelijks een paar uurtjes voor jezelf plant, voel je je nog veel gelukkiger.

Hoe neem je tijd voor jezelf?
Plan in de gezinsagenda wekelijks een paar uur voor jezelf. Het beste is dan ook om de deur uit te gaan, zodat je echt weg bent en niemand je kan storen in jouw tijd. Ga lekker naar de kapper, laat je nagels doen of ga even shoppen.

Verdeel de taken in het huishouden met je partner en kinderen. Je hoeft niet altijd zelf te koken, de tafel te dekken of te strijken. Je man kan ook best eens voor het eten zorgen of vaker boodschappen doen. En laat de kinderen de vaatwasser uitruimen of stofzuigen en strijk terwijl je het journaal kijkt. Zo houd je meer tijd over om lekker een boek te lezen op de bank of muziek te luisteren.

Sta een halfuur eerder op dan de rest van het gezin. Dan is het heerlijk rustig in huis en heb jij tijd om even een halfuurtje te mediteren, je yogaoefeningen te doen of in de zomer buiten hard te lopen.

Bespaar tijd door meer via internet te doen. Cadeautjes kopen voor een verjaardag, bijvoorbeeld, of laat je boodschappen eens een keer bezorgen. Ook je kleding kun je natuurlijk online bestellen, dan hoef je de stad niet in. Tenzij je winkelen leuk vindt, dan is het jouw tijd.

Plan tijd voor jezelf door een cursus te doen of een sport die je leuk vindt. Een of twee uur per week naar een fotocursus, schilderles of  tennisles geeft een hoop voldoening. Als het als een verplichting voelt, stop er dan mee, want dan werkt het averechts.

Fotocredits: healthination.com

Share This