Hoe stop ik met snoepen?

Hoe stop ik met snoepen?

Iedereen heeft wel van die snaaimomenten. Even iets snoepen als je net thuis komt van je werk en het eten nog niet klaar is. Of zo rond 4 uur ‘s middags, iets lekkers bij de thee. Of omdat je je verveelt of je ellendig voelt of omdat je gespannen bent. Kun jij je dan beheersen? Of neem je dan toch dat handje chips, dat blokje kaas of die reep chocolade?

Lastig hoor om niet toe te geven aan de drang om iets te snaaien. Hoe kun je er nu voor zorgen dat die drang weggaat? Want van al dat gesnaai kom je zonder dat je erg in hebt zo weer een paar pondje aan. En over een jaar gezien is dat dan toch weer een paar kilo. Die moeten er dan ook weer af… Voorkomen is dus het beste en dat doe je zo.

Wat en wanneer
Houd minimaal een week voor jezelf bij wanneer jouw zwakke momenten zijn, wat je hebt gesnoept, en waarom. Zo krijg je inzicht in je eigen snoeppatroon en word je er meer bewust van. Het wordt alleen door het bijhouden al makkelijker om de snacks te laten staan.

Gezonde tussendoortjes
Wees bewust van wat je snaait. Er zijn een heleboel lekkere alternatieven voor snoepjes, koekjes, chips en chocolade. Denk maar eens aan worteltjes of reepjes komkommer die je dipt in een zelfgemaakt gezond sausje, zoals hummus of guacamole. Een handje rozijnen of noten (ongezouten en ongebrand), een appel of wat druiven of een bakje magere kwark met wat honing.

Eiwitrijk eten
Zorg ervoor dat je de goede dingen eet tijdens je ontbijt, je lunch en je avondeten. Als je ervoor zorgt dat je je verzadigd voelt, zal je minder snel behoefte hebben om te gaan snoepen. Dat bereik je door eiwitrijk te eten; eiwit verzadigt beter dan koolhydraten en vet. Er zit volop eiwit in magere zuivelproducten en eieren, noten, linzen en andere peulvruchten, mager vlees, gevogelte, zeevruchten en vis.

 

Share This