Hondenvoeding of hondenvoer: wat is het verschil?

Hondenvoeding of hondenvoer: wat is het verschil?

Iedereen is bekend met het verschil in het concept ‘eten’ en het concept ‘voeding’ Met eten zijn we bezig onszelf heerlijk te vullen en verzadigen terwijl als we over ‘voeding’ spreken dan zijn we ‘bewust’ bezig met wat we in ons lichaam stoppen.

Voor huisdieren geldt precies hetzelfde. Huisdieren houden net zoveel van eten als wij maar het is minstens zo belangrijk om rekening te houden met wat zij binnen krijgen. De vraag is dan: geef jij je huisdier huisdiervoer of huisdiervoeding?

Als je een liefhebber bent van huisdieren (en dan in het bijzonder honden of katten) dan heb je waarschijnlijk al verschillende voedingssoorten geprobeerd. In de supermarkten en dierenspeciaalzaken vindt je verschillende merken, veel keuzes en veel variatie in de kwaliteit. Daarbij is er ook nog een verschil tussen droog en nat voer. Van alle merken blijft de vraag: welke is nou huisdiervoer en welke is nou huisdiervoeding? We deden onderzoek rond dierenvoer/voeding voor honden.

puppiesNatuurlijk dierenvoer/voeding

Als we het woord ‘natuurlijk’ horen dan gaan we ervan uit dat het voer uit natuurlijke ingrediënten bestaat. De omschrijving ‘natuurlijk product’ is een breed begrip maar houdt in het algemeen in dat het product:

  • geen antibiotica of steroïden bevat
  • bestaat uit vetten en vetzuren van kip en vis
  • conserveermiddelen bevat van natuurlijke aard
  • geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen bevat.

Maar omdat iets natuurlijk is, wil niet automatisch zeggen dat het alles in zich heeft wat jouw hond nodig heeft. Bij hondenvoeding zijn er nog andere mineralen en vitaminen nodig. Variatie is net zoals bij mensen ook bij dieren heel belangrijk. Kijk daarom op de ingrediënten lijst van je hondenvoeding voor (pro)vitaminen, antioxidanten en het percentage vlees wat er is toegevoegd.

Rauw eten versus verpakt voer

Als we af en toe een stukje kip geven aan ons huisdier voelt het als een beloning. Wij doen het niet heel vaak omdat we anders de hond te veel verwennen. Verder is ons verteld dat verpakt voer beter is voor het dier. Een onderzoek in Stockholm, Zweden liet zien dat rauw eten ook prima gegeven kan worden aan honden in combinatie met gezond natuurlijk voorverpakte hondenvoeding. Dit lijkt ons logisch. De hond is natuurlijk familie van de wolf die alleen rauwe voeding eet. Het combineren van rauwe en natuurlijk voorverpakte voeding lijkt ons een oplossing waar iedereen blij van wordt, hond en baas! Kijk hier naar een aantal goede voorbeelden van natuurlijk hondenvoeding.

Wat is wat?running dog
Huisdierenvoer is wat ons betreft van lage kwaliteit, biedt weinig toegevoegde voedingswaarde en bevat te weinig vlees. Wat je in de supermarkt vindt bestaat veelal uit onnatuurlijke, toegevoegde ingrediënten. Let daarom op. Het is echt hondenvoer maar voldoet niet aan alles wat jou hond nodig heeft. Hondenvoeding vind je vaker bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak, maar daar moet je ook bij opletten. Het ene voer is de andere niet. Prijs-technisch lijken de hondenvoeding producten wat duurder maar dat is alleen aan de oppervlakte. Met goede kwaliteit hondenvoeding kan je het dier ook minder geven. Je koopt het vaker in grote verpakkingen en de resultaten (glimmende vacht,  een vitaal gedrag) zijn vrij snel te zien.

 

 

Share This