Humor op het werk

Humor op het werk

Humor op de werkvloer is belangrijk: het kan zelfs helpen om een burn-out te voorkomen.

humorWaarom humor zo belangrijk is? Stel je eens een leven voor zonder grappen, dat zou saai zijn en alles heel zwaar maken. Een goeie grap op het werk verlaagt de spanning en helpt zelfs tegen stress. Psycholoog Sibe Doosje onderzocht de relatie tussen mensen met een burn-out en humor.

 


Signaal

“Mensen met een burn-out maken dezelfde grappen als mensen die geen burn-out hebben; ze worden dus niet zwartgallig of naargeestig. Alleen vinden opgebrande mensen andermans grappen niet zo grappig meer. Er is minder ruimte voor vrolijkheid. Daarom kan het zinvol zijn om bij je collega’s te letten op hun gevoel voor humor. Als dat dreigt te verdwijnen, dan kan dat een signaal zijn dat er iets mis is.”

 

Grappige hint
“Ook leidinggevenden moeten zich realiseren dat humor een manier kan zijn om mensen aan te sturen. Je kunt bijvoorbeeld iemand een grappige subtiele hint geven, in plaats van meteen kritiek te leveren. En tussen collega’s onderling kan humor helpen om de boel wat te relativeren. Dus: bespreek het weekend, lach samen en dan pas aan het werk!”

 

 

Share This