Iedereen kan koken

Iedereen kan koken

Eindelijk een leuk kookboek voor mensen met een verstandelijke beperking, waarin stap voor stap de bereiding van eenvoudige gerechten wordt uitgelegd. Lise Weuts ontving voor het boek de prijs voor beste vormgever/fotograaf.

Iemand met een beperking kan niet uit de voeten met een gewoon kookboek; de recepten zijn te moeilijk, te lang, of te technisch weergegeven. In Kijk ik kook vind je vijfentwintig eenvoudige, lekkere en verrassende maaltijden. Dankzij de korte zinnen, herkenbare producten en aanvullende pictogrammen kunnen ook mensen die niet (goed) lezen met dit kookboek zelfstandig aan de slag. Alle bereidingen worden stapsgewijs weergegeven in een duidelijk fotoverhaal.

Uitgebreide uitleg
Voor het bereiden van een omelet zijn bijvoorbeeld zes bladzijden ingeruimd: op de eerste staat een kleurenfoto van een ei, op de tweede een omelet met het woord omelet eronder, op de derde pagina staan de zes ingrediënten van een boterham tot het zout met telkens het bijbehorende woord eronder en op de vierde de benodigdheden zoals een mengkom. Ten slotte zijn op de vijfde en zesde pagina’s de handelingen te zien, zoals het breken van een ei. De korte aanwijzingen bij de foto’s zijn gedrukt in een kleine letter. Per handeling is een lichtgekleurd rondje opgenomen dat aangevinkt kan worden met het bijgeleverde stiftje. Doordat de pagina’s afwasbaar zijn, veeg je zo weer schoon.

Over de maakster
Lise Weuts studeerde in 2012 af als grafisch ontwerpster en woont in Lier. Door samen met haar nicht te koken, die het syndroom van Down heeft, kwam ze op het idee om een kookboek voor deze doelgroep te maken. Het kookboek is geschikt voor (jong)volwassenen met een verstandelijke handicap vanaf ca. 12 jaar.

11762a121b4a861c3a549dd420aac840Je koopt het boek voor € 29,99

Share This