Je stem bepaalt de eerste indruk

Je stem bepaalt de eerste indruk

Wist je dat je stem heel belangrijk is bij het maken van een eerste indruk? Je stem liegt niet! De klank van je stem en de manier waarop je praat zijn minstens zo belangrijk als hoe je eruit ziet en hoe je je gedraagt.

Je kunt wel zeggen dat je stem de spiegel is die jouw binnenkant verraadt. Je stem vertelt precies hoe je je voelt op een bepaald moment. Moet je een presentatie geven en ben je zenuwachtig? Heb je een beoordelingsgesprek op je werk waar je onzeker over bent? Grote kans dat je stem begint te trillen of je verliest zelfs de controle over je stem, waardoor die overslaat of waardoor je gaat stotteren. Elke emotie heeft zijn eigen karakteristiek die je via de stem kunt horen. Ben je vrolijk, dan zal je stem hoger klinken en praat je sneller dan wanneer je chagrijnig of boos bent. Dan klinkt je stem lager en praat je langzamer.

Aan de telefoon
Het is niet altijd mogelijk om fysiek een indruk te maken. Soms moet je het met de telefoon doen en ben je dus aangewezen op hoe je stem overkomt. Zodra je een stem hoort bepaal je eigenlijk meteen wat je van die persoon vindt: sympathiek, irritant, vervelend, aardig. Zo wekt een harde stem (of te hard praten) snel agressie en irritatie op, terwijl een te zachte stem onzeker en weinig overtuigend overkomt. Praat iemand door zijn neus, dan wekt dat een zeurende en saaie indruk.

Buikademhaling
Wie via de buik ademhaalt, komt rustiger, zelfverzekerder en charismatisch over. Je komt overtuigend over op de luisteraar en hij zal je serieus nemen. Als je een kleine glimlach op je gezicht tovert, zorgt dat voor een open en warm stemgeluid. Ook is het van belang een balans te vinden in de spreeksnelheid. Praat je te snel, dan komt dat zenuwachtig en chaotisch over. Te langzaam wordt al snel als saai ervaren. Als je zenuwachtig bent helpt een buikademhaling om in balans te blijven en houd je controle over je stem.

Share This