Je woning duurzaam verbouwen doe je zo

Je woning duurzaam verbouwen doe je zo

Bij duurzaam bouwen wordt eigenlijk altijd gelijk gedacht aan nieuwbouw. In nieuwbouwhuizen kunnen namelijk alle nieuwste, duurzame technieken worden toegepast zoals warmteterugwinning en duurzame isolatie. Dat terwijl het verduurzamen van bestaande bouw misschien nog wel milieuvriendelijker is!

Bestaande bouw verduurzamen

Bij bestaande bouw wordt vaak gedacht aan heel oude huizen die niet voldoen aan de duurzaamheidseisen en daarom beter kunnen worden gesloopt. Maar eigenlijk is het verduurzamen van bestaande bouw vele malen beter voor het milieu dan nieuwbouw. Een nieuwbouwhuis moet namelijk helemaal van de grond af aan worden gebouwd. Dat gebeurt met nieuwe bouwmaterialen die zijn voorzien van duurzaamheidscertificaten, maar wel vaak van ver moeten worden gehaald. Ook wordt bij de productie van deze nieuwe bouwmaterialen ontzettend veel energie verbruikt, energie die vaak ook nog eens wordt opgewekt uit energiebronnen zoals olie die niet hernieuwbaar zijn. Dat maakt het renoveren van bestaande bouw met duurzame technieken eigenlijk veel milieuvriendelijker.

De voordelen van het verduurzamen van bestaande bouw

Bestaande huizen zijn vaak oud, en hebben daarmee niet het comfort van nieuwbouw huizen. Dat maakt het een hele uitdaging om dit soort huizen zo te renoveren dat ze weer voldoen aan de duurzaamheidseisen. Gelukkig is bijvoorbeeld het energieverbruik al makkelijk terug te dringen met dubbel glas. Een groot voordeel van bestaande bouw is dat deze huizen al in een compleet ingerichte omgeving staan, wat vaak vertrouwd aanvoelt, terwijl nieuwbouwhuizen in een geheel nieuwe omgeving staan waar die vertrouwde sfeer zich nog moet ontwikkelen. Daarnaast zit er ook een financieel voordeel aan het verduurzamen van bestaande bouw. Zo zijn de verbouwingskosten vaak veel lager dan de kosten van een geheel nieuwe woning.

Aan de slag!

Wil je je woning gaan verduurzamen? Dan is het belangrijk om te kijken naar het huis als geheel, want iedere verandering heeft effect op weer een ander deel in dat geheel. Zo heb je voor goede isolatie ook een goede ventilatie nodig. Daarnaast kunnen niet alleen de technieken in huis, maar ook die je bij het verbouwen gebruikt worden verduurzaamd. Zo kun je een gebruikte rolsteiger kopen of er één huren voor klussen in huis.

Geen woning is hetzelfde, wat betekent dat er bij jouw woning misschien weer een andere creatieve oplossing nodig is dan bij de woning van de buren. Dat betekent dat een duurzaam verbouwingsplan essentieel is!

Share This