Kiezen voor echt beton of betonlook?

Kiezen voor echt beton of betonlook?

Een industrieel interieur wordt gekenmerkt door baksteen, beton, leer, hout en metaal. Het kleurpalet wordt daardoor gedomineerd door aardtinten zoals zwart, wit, grijs en bruin. Deze woontrend wordt ook in de keuken toegepast waarbij roestvrijstaal of beton gebruikt wordt.

Keuken
Een aanrechtblad is erg bepalend voor de uitstraling van een keuken. Voor industriele interieurs is de toepassing van beton een gewilde keuze. De eigenschappen van beton zijn ook goed geschikt. Het is hard, krasvast, hittebestendig en duurzaam. Het blad wordt geïmpregneerd waardoor er een beschermende laag wordt aangebracht die in het beton trekt. Het biedt een bescherming tegen krassen en vlekken.

Betonlook
Beton vereist een goede keukenconstructie vanwege het gewicht. Het heeft ook een redelijk prijskaartje. Een voordelige optie is betonlook. Het is een mengproduct van beton met hars. Doordat er hars in plaats van water wordt gebruikt is het materiaal sterk, waterdicht en bestand tegen vlekken. Het grote voordeel is het beperkte gewicht in vergelijking met beton. Betonlook wordt in verschillende dikten gefabriceerd. Naast keukenbladen wordt het toegepast als muur stucwerk of als vloerbekleding.

Meubels van betonlook
Omdat betonlook ook in dikten vanaf 1 millimeter geleverd wordt, is het ook geschikt voor meubels zoals tafels, banken en kasten. Een betonlook tafel heeft een gestukt blad. In feite wordt een blad gestukadoord door verschillende lagen betonstucwerk. Hierdoor krijgt een tafel een betonuitstraling. Het stucwerk kan op vrijwel elk materiaal worden aangebracht. Betonlook heeft de uitstraling van beton maar heeft niet de nadelen. Beton is vanwege het gewicht eigenlijk minder geschikt voor meubels.

Wand- en vloerafwerking
Stucwerk of beton ciré kan ook in natte ruimten worden toegepast zoals een keuken, toiletruimte en badkamer. Het geeft de ruimte een rauwe en robuust uiterlijk. Het stucwerk is voor wat betreft de waterdichtheid vergelijkbaar met tegels. De grijze kleur is een fraaie combinatie met wit sanitair. Betonlook is overigens in alle RAL kleuren verkrijgbaar.

Een imitatie voor beton is betonverf. Het is een verf met een poedermengsel. De kalkverf kan op elke ondergrond uitgesmeerd worden waardoor het toepasbaar is voor wandafwerking en meubels. Het heeft echter niet de authentieke uitstraling van echt beton of betonlook.

Share This