Kom je ook Bockbier proeven?

Kom je ook Bockbier proeven?

Oktober is Bockbiermaand. Dan worden er overal in het land Bockbierdagen gehouden. In Utrecht kun je op het Ledig Erf genieten van meer dan 20 verschillende soorten van vrijdag 16 t/m zondag 18 oktober.

Elk biertje wordt gedronken uit een speciaal bockbierglas. Tijdens het Bockbierfestival kun je de verschillende Bockbieren proeven en waarderen met een cijfer. Op zondag wordt bekend gemaakt welk bockbier het beste Bockbier van 2015 is en wie de winnaars van het Bockbierfestivalpakket zijn. Terwijl je van je biertje geniet, kun je meeswingen met de diverse muziek die op het programma staat en als je trek krijgt, dan staan er hapjes en maaltijden klaar.

imagesDe toegang van dit festival is gratis. Dit jaar is het festivalterrein voor het eerst afgezet met een hek en kan er niet meer gefietst worden (op het Nicolaaskerkhof is een extra fietsenstalling). Daarnaast wordt er een beperkt aantal bezoekers toegelaten, dus kom op tijd.

Over Bockbier
Waarschijnlijk komt bockbier oorspronkelijk uit de de stad Einbeck in Duitsland. Daar werd eeuwenlang een donker boven gistend tarwebier gebrouwen dat in heel Europa bekend was. De bierliefhebbers uit Beieren verbasterden de naam van ‘Ainpöckisch Bier’ via ‘in pöckisch Bier’ tot ‘Bockbier’.

In Nederland komen de benaming Bockbier en Bokbier voor. Sinds het midden van de 19de eeuw zijn er het ondergistend goudgeel (Heller) en donkerbruin (Dunkles) bier. Varianten daarop die de laatste jaren zijn ontwikkeld zijn de Meibo(c)k, Paasbock (in onder andere Denemarken) en Kerstbok. In Nederland wordt door de diverse brouwerijen ook bockbier gebrouwen. Herfst bockbier en lente bockbier zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar alleen in de desbtreffende seizoenen.

Kenmerken Bockbier
Stamwortgehalte: 15,5 % Plato of hoger
Alcoholgehalte: vanaf 6,5 volumeprocenten
Kleur: goudgeel tot donkerbruin

Fotocredits: john-bakker-blog.nl

Share This