Bestaan gezonde bitterballen?

Bestaan gezonde bitterballen?

Het antwoord op deze vraag is: ja! Bij GRO kweken ze oesterzwampaddenstoelen op koffiedik en daar maken ze heerlijke en gezonde bitterballen van. En niet alleen bitterballen, maar ook vegaburgers, kroketten, ragoutbroodjes en hamburgers.

Volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan leven we in het post-superfoodtijdperk. Dit betekent echter niet dat er in 2015 niet langer gezond en lekker gegeten mag worden. Ammerlaan: “Vegetarisch was al een trend, maar het komende jaar gaat het nog verder. Bij vegetarisch moeten we denken aan niet alleen ‘geen vlees’ maar ook ‘eat clean’. Zonder vlees kun je ook lekker en gezond eten. Paddenstoelen zijn het nieuwe vlees.” De snacks van Terra Bites sluiten perfect aan bij deze trend.

Koffiedik inzamelen
Bij GRO gebruiken ze koffiedik om oesterzwam paddenstoelen op te kweken. Er wordt dus een restproduct waar mensen graag van af willen hergebruikt en  ‘ge-upcycled’ naar iets met meerwaarden. En dat is helemaal van deze tijd. GRO: “Bij verschillende locaties wordt de koffiedik voor ons verzameld in emmers of containers. Laplace doet dit al vanaf de start van GRO en is dus de voorloper in dit hele project samen met vroegop-windig. Maar ook groothandel DeliXL levert één keer per week een groot aantal containers met koffiedik af bij onze kwekerij in Erp. Deze koffie vermengen wij met sporen voor de oesterzwam. En vervolgens knallen de oesterzwammen de zakken uit. Deze oesterzwampaddenstoelen zijn ook nog eens super gezond! Ze bevatten veel eiwitten en bijna geen calorieën.”

Gezondheidsbevorderende werking
Paddenstoelen worden al lang beschouwd als smakelijk en voedzaam voedsel. Eetbare paddenstoelen zijn echter niet alleen interessant vanwege hun voedingswaarde. Ze bevatten allerlei stoffen die gezondheidsbevorderend kunnen werken. Experimenten laten zien dat paddenstoelen bijvoorbeeld een gunstige invloed kunnen hebben op hart- en vaatziekten en op verlaging van het cholesterolgehalte. Dit zijn echter nog maar experimenten, er moet nog veel onderzoek worden gedaan. Wel is duidelijk dat paddenstoelen vitaminen en mineralen bevatten, evenals eiwitten, zodat ze goed als vervanger voor dierlijke eiwitten kunnen dienen.

Geen E-nummers
Als de oesterzwammen geoogst zijn, gaat een deel terug naar de horecabedrijven voor verwerking in de keuken of bedrijf restaurants. Een ander deel wordt verwerkt tot hoogwaardige en duurzame vegetarische snacks onder de merknaam Terra Bites. De Terra Bites zijn 100% vegetarisch, bevatten geen onnatuurlijke E-nummers en ze zijn nog lekker ook. De snacks worden afgenomen door cateraars, horecagelegenheden en worden inmiddels ook in winkels en snackbars aan de consument verkocht. De Veggieburger kun je proeven in een van de La Place restaurants in Nederland.

Voor meer informatie over de Veggieburger of één van de andere duurzame hapjes van Terra Bites kun je een kijkje nemen op www.terrabites.nl

 

Share This