Laat de zon binnen: goed voor de biologische klok

Laat de zon binnen: goed voor de biologische klok

Ben je van plan een huis te laten bouwen? Houd dan rekening met de stand van de zon: daglicht regelt onze biologische klok en zorgt ervoor dat biologische processen in ons lichaam optimaal functioneren.

Wanneer we nieuwe gebouwen ontwerpen moeten we meer rekening houden met de natuur en zorgen dat natuurlijk licht onze kamers binnen kan komen, dat zegt Myriam Aries, Universitair Docent Building Physics/Lighting aan de Technische Universiteit. Helder ochtendlicht dat door een raam van de slaapkamer op het oosten binnenkomt laat ons weten dat de dag begonnen is. Het vertelt ons lichaam: wordt wakker en ga aan de slag! Het rode licht van de zonsondergang dat we zien door de ramen van de op het westen gelegen woonkamer, bereidt ons lichaam voor om te gaan vertragen en naar bed te gaan.

Balans van licht
Het is essentieel om ramen zo te positioneren dat ze de kamers op de juiste manier verlichten. We hebben daglicht nodig voor meer dan alleen zien en de krant lezen. We moeten de veranderende cyclus van natuurlijk licht voelen om onze ritmes te behouden. “Het is van cruciaal belang voor ons algemene welzijn dat de balans van het licht juist is. Het is de primaire bron voor de controle van onze lichamelijke ritmes. Als het lichaam de stimulans van de natuurlijke ritmes van licht en duisternis niet ontvangt, raakt onze biologische klok verstoord. Dat kan er toe leiden dat je slecht slaapt en dat kan vervolgens overdag weer zorgen voor minder energie en interesse om iets nuttigs en actiefs te doen.”

“Onze interne biologische klok wordt door het licht bepaald. In een gebouw dat is ontworpen met onze gezondheid in het achterhoofd, zijn de kamers zo ingedeeld dat zij het dagelijkse ritme van het daglicht kunnen volgen. De kamers waarin we wakker worden, ontbijten en ’s ochtends tijd doorbrengen zouden daarom op het oosten gericht moeten zijn en kamers waar we ontspannen na het werk zouden op het westen georiënteerd moeten zijn,” aldus Myriam Aries, specialist in onze behoeften aan daglicht in gebouwen.

Share This