Led is de standaard

Led is de standaard

Het grootste voordeel van ledverlichting is het verbruik. We noemen het energiezuinig in vergelijking met traditionele gloeilampen, halogeenverlichting, spaarlampen en TL-verlichting. In de schappen van de winkels liggen nog uitsluitend ledlampen.

Besparing op energie
Ondanks het verbod van gloeilampen en halogeenverlichting zijn er nog veel mensen die deze lampen gebruiken. Dikwijls om reden dat de lamp het nog doet en het is waar, de gloeilamp geeft schitterend licht. Voor oude gloeilampen is echter een forse besparing te behalen door ze te vervangen door ledverlichting. Voor de spaarlamp is het voordeel minder, maar levert toch minimaal zo’n 30 procent op. De conventionele TL-lamp is vergelijkbaar met de spaarlamp, maar door het verbruik van de starter is een oude TL-lamp snel 50 procent duurder in het gebruik als een vergelijkbare Led-TL.

Vergelijk verbruik
Het verbruik wordt vertaald in wattage. Bij eenzelfde lichtopbrengst heeft een gloeilamp bijvoorbeeld 40 watt nodig, een halogeenlamp 28 watt, een spaarlamp 8 watt en een ledlamp 6 watt. Een lichtopbrengst van 75 watt gloeilamp, is 53 watt voor de halogeenlamp, 15 watt voor de spaarlamp en 12 watt voor de ledlamp.

Branduren
Het aantal branduren bij LED lampen is aanzienlijk groter echter de duurzaamheid moet nog bewezen worden. Uitgaande van de garantieperiode die fabrikanten geven, is er toch een factor 20 langere levensduur bij gloeilampen en een verdubbeling bij spaarlampen. De levensduur hangt wel af van de kwaliteit. Goede ledlampen hebben een juiste koeling die oververhitting voorkomen.


Wit of kleur in soorten
Waren de eerste generatie ledlampen blauw wit en koel, nu zijn er lampen die de warmte van de oude gloeilamp evenaren. De temperatuur of Kelvin zijn er in vele variaties van flamelicht tot daglicht. De lichtopbrengst bij ledverlichting heeft geen opstarttijd zoals bij vroegere spaarlampen en TL-verlichting. Naast de kleurvariaties in wit, is er de RGB ledverlichting. Met de kleuren rood-groen-blauw zijn alle kleurgradaties mogelijk zelfs wit.

Ledverlichting heeft definitief een einde gemaakt aan onzuinige verlichting en is de hedendaagse norm geworden. Ledverlichting is er voor elke armatuur met de juiste fitting. Bij gebruik van een dimmer is het wel van belang dat deze fase-aansnijdend is.

 

 

Share This